Kaiserwetter, komende tijd rustig weer met veel zon

We hebben een zéér turbulente tijd achter de rug, met veel en vaak storm en sneeuwval. Gelukkig keert nu voor een langere periode de rust terug in de atmosfeer. Voorlopig even geen storm, sneeuwval of regen maar rustig hogedrukweer met redelijk wat zon. Eigenlijk kaiserwetter zoals de Oostenrijkers dat noemen.

Deze middag lag Oostenrijk prachtig in het zonnetje, alleen rondom Wenen was wat lage bewolking aanwezig. Verder verliep nergens de dag grijs of mistig, het unter grau oben blau verhaal gaat gelukkig nog even niet op. Zoals te zien is, ligt er nog altijd sneeuw op de meeste plaatsen in Oostenrijk. Alleen de lagere delen zoals het Donautal en Stiermarken zijn groen.

Toch liggen de oceaanstoringen niet ver. Morgen ligt net ten Westen van Oostenrijk een lang gerekt koufront gekoppeld aan een lagedrukgebied waarbij het flink stormt. Maar dit systeem weet Oostenrijk niet te bereiken, de sluierbewolking wel.

En deze sluierbewolking zien we morgen ook terug. Over het algemeen is het gewoon zonnig, maar soms trekken er wel dikkere sluierwolken over waardoor de zon het wat moeilijk krijgt. Verder is het relatief mild, met op alle hoogstens tot 2500 meter enkele graden dooi. Verder is het vrij rustig met alleen een stevig briesje op de aller hoogste bergtoppen.

Ook vrijdag is het op wat sluierwolken na aardig zonnig. Het wordt dus genieten van mooi en relatief rustig kaiserwetter.

Leek het trouwens nog eergister te gaan sneeuwen zaterdag, vandaag zien we dat deze storing net voor de Oostenrijkse grens strand. Waarschijnlijk krijgen alleen Voralberg en Westelijk Tirol te maken met een klein beetje sneeuwval. Elders droog met afwisselend zonneschijn en wolken, het wordt weer een fractie koeler met een vorstgrens die terugzakt naar 1500 meter.

Na zaterdag zet het kaiserwetter nog even door, een langgerekt hogedrukgebied vanaf de Azoren duwt de storingen net ten Noorden van Oostenrijk voorbij. Aanhoudend kaiserwetter dus, met af en toe wat bewolking. En zo verloopt de laatste januariweek een stuk rustiger.

Tot aan de maandwisseling verandert er, op de koudere dip en kleine sneeuwkans op zaterdag na, vrij weinig aan het weerbeeld. Hierna neemt de kans op nieuwe kou en sneeuw weer toe. Maar gezien de hoeveelheid diverse modeluitkomsten is de onzekerheid nog wel erg groot! We gaan het volgen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Snowworld banner groot

Snowworld banner Algemeen

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...