Kaiserwetter komt ten einde

We hebben deze maand een bijzondere en bovenal mooie kaiserwetter periode achter de rug. Deze januari was de hemel 17 van de 23 dagen vrijwel compleet wolkenloos. Uniek want januari is nou niet bepaald een zonnige maand. Maar de komende tijd lijken we dit getal weer wat meer recht te trekken richting de norm. Volgende week schijnt de zon namelijk niet meer zo vaak.


Het hoog dat het mooie weer bracht zakt langzaam af richting zuidoost Europa en storingen komen al dichterbij. Maar vandaag is er nog weinig aan de hand met veel ruimte voor de zon. Ook lijkt de mist en nevel in het Flachland eindelijk op te lossen. Doordat er meer stroming in de atmosfeer komt wordt de inversie langzaam aan opgeruimd. In de bergen mooie blauwe luchten maar wel staat er meer wind uit zuidoostelijke richting. Tijdens de latere middag komen er vanuit zuiden wel wolkenvelden opduiken. Deze maakt een einde aan een lange periode kaiserwetter.


Morgen zijn er in de ochtend wolkenvelden maar ook brede opklaringen. Op zich start de dag nog vriendelijk. Tijdens de middag kan het in het zuiden een beetje regenen of vanaf 1400 meter sneeuwen. Doordat het de laatste dagen tot matige en strenge vorst in de dalen kwam kan de regen opvriezen en voor gladheid zorgen (sociale ijzel). Het voelt allemaal een beetje kil aan.

De zondag gaat verder met meer wolkenvelden. De zon heeft het moeilijker dan op de zaterdag. Uit de bewolking kan overal wel een spatje of vanaf 1400 meter een vlokje vallen. Grote hoeveelheden vallen er zeer zeker niet. Op 1500 meter is het net iets boven nul. In de dalen dooit het enkele graden. Doordat de luchtvochtigheid toe neemt wordt het sneeuwdek in de lagere delen iets minder van kwaliteit.

De nieuwe week gaat verder met minder fraai en licht wisselvallig weer. Maandag zijn er nog droge en zonnige perioden, maar dinsdag valt er in de dalen wat regen. Halverwege de week wordt het iets koeler waardoor de sneeuwgrens ook eens eventjes naar 1000 meter kan zakken. Grote neerslaghoeveelheden worden niet verwacht. Wel staat er van tijd tot tijd veel wind. Deze kan soms stormachtig zijn.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht