Kaiserwetter met kerst, daarna kouder?

De komende 2-3 dagen is het toch wel eventjes spannend in Oostenrijk. Een warmtefront gaat voor een verhoging van de sneeuwgrens zorgen, en dat komt toch wel zo net voor de kerstdagen een klein beetje ongelegen. Maar gelukkig hebben we ook veel goed nieuws! Er is kaiserwetter opkomst…

Schrocken in Voralberg aan het eind van deze middag. Wat een droombeeld! Dik pak sneeuw en een heldere hemel. Net een shot uit de kerstreclame van Merci

Zachte lucht vanaf de oceaan verplaatst zich momenteel richting de Oostenrijkse Alpen. Na een koude en heldere nacht raakt het morgen opnieuw bewolkt en volgt er neerslag vanuit het Noorden. In eerste instantie is dit sneeuwval tot in de lagere dalen, maar al snel gaat de sneeuwgrens stijgen. Rond 18:00 uur ligt de sneeuwgrens al op 700 meter in Salzburg en 900 meter in Voralberg.

Spannender wordt het morgenavond, de neerslag intensiveert en het gaat volop sneeuwen. Maar de modellen zijn er nog niet over uit wat de sneeuwgrens gaat doen. Het Europees model is optimistisch en plaatst de sneeuwgrens de hele avond en nacht nog onder de 1000 meter. Hierdoor valt de neerslag in de meeste skigebieden nog in de vorm van sneeuw.

Pessimistischer is het Amerikaans model, deze laat de sneeuwgrens snel stijgen naar 1500 meter in Voralberg tot 1300 meter in het Salzburgerland. In de dalen dus regen. We duimen natuurlijk voor het Europees model, want dan kan er nog met gemak 10 tot 25cm sneeuw erbij vallen.

Vrijdag ontkomen we er helaas niet aan. We komen echt in de zachtere lucht waardoor het onder de 1200 meter helaas regent. Maar daarboven is het een winterwonderland! Het sneeuwt hierboven de hele dag door, en dan kan er een mooie laag bijvallen. Op de meeste plaatsen 20 tot 40cm sneeuw, een kleine dump zeg maar.

Aan het eind van de dag volgt een zwak koufront waardoor de sneeuwvalgrens weer wat begint te zakken. Zaterdagochtend kan er een sneeuwbui tot 800 meter vallen, hopelijk net genoeg voor dat prachtige plaatje bij aankomst!

In het weekend verbeterd het weer drastisch, door de komst van een tussenhoog (zwischenhoch) droogt de atmosfeer op. Vooral zondag maar al helemaal op maandag (1e kerstdag) is het ronduit zonnig kaiserwetter. Ondanks de zuidwestelijke stroming is het niet uitgesproken mild, op 1500 meter is het iets boven nul. In de dalen ontstaat een inversie, waardoor het hier kouder is. Maar ook kan er mist ontstaan die de hele dag in het dal blijft hangen.

Ook dinsdag, 2e kerstdag, is het nog zonnig. Kaiserwetter dus genieten! In de nachten vriest het matig tot streng.

Vanaf woensdag lijkt het weer opnieuw te gaan veranderen. Opnieuw veel discussie tussen de weermodellen, maar een nieuwe koude uitbraak lijkt steeds realistischer te worden. Ook het Amerikaans model komt deze avond met een forse kou uitbraak, nordstau en sneeuwbuien rond de 28e. Niets is nog zeker, maar het is zeker hoopvol. Het gaat een prachtige kerstvakantie zonder sneeuwzorgen worden.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Sneeuwhoogte in centimeter. Bron Sneeuwhoogte.nl

Dorp Sneeuwhoogte       Sneeuwverwachting
      komende 5 dagen
Dal Berg Dal Berg
Saalbach Hinterglemm  70  110  28  55
Bramberg am Wildkogel  25  120  3  47
Gerlos  80  135  44  67
Königsleiten  80  135  48  58
Dienten am Hochkönig  50  130  12  17
Obertauern  160  200  22  29
Sankt Margarethen  40  90  31  63

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...