Kaiserwetter met milde temperaturen

Gisteren was het al prachtig kaiserwetter in de bergen, de komende dagen ook maar dan met milde temperaturen (bron: Nasa)

Kaiserwetter met milde temperaturen

Na de sneeuwval brak gisteren de zon prachtig door. Hierdoor was het al prachtig kaiserwetter in grote delen van Oostenrijk. Vanuit de ruimte waren de besneeuwde bergtoppen dan ook goed zichtbaar zoals hierboven. Ook vandaag en morgen is het prachtig kaiserwetter. Wel hebben te maken met milde temperaturen omdat de wind uit het zuidwesten komt.

Afgelopen nacht trok een warmtefront van west naar oost over en deze ochtend zien we de restanten hiervan nog terug in het oosten. Maar in Vorarlberg en Tirol schijnt de zon al uitbundig en gedurende de ochtend breekt overal de zon goed door. Wat volgt is een prachtige middag met milde temperaturen. In de dalen stijgt de temperatuur naar een aangename 11 tot 16 graden. Later vanmiddag trekken er wel enkele velden met hoge bewolking over het noorden maar de zon blijft hier goed doorheen schijnen.

Vanavond en komende nacht is het droog en helder. In de dalen waar geen wind staat kan het flink afkoelen, het gaat namelijk enkele graden vriezen. Maar op hoogte staat ook een zwak föhn-windje waardoor het niet overal tot vorst komt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in het Inntal. Regionaal ontstaat wat mist maar tot hardnekkige hochnebel komt het niet.

Morgen is het opnieuw prachtig kaiserwetter met milde temperaturen. De zuidwestenwind voert nog iets zachtere lucht aan en met veel zon zien we middagtemperaturen die oplopen naar 12 tot 17, lokaal zelfs 18 graden. De hoogste maximumtemperaturen zien we aan de noordkant van de Alpen. Maar de lagere temperaturen juist in Karinthië en Stiermark waar een inversie in de dalen ligt. Ook gaat de vorstgrens snel omhoog, de nulgradengrens komt op 3500 meter hoogte te liggen. Op 2000 meter is het een milde 7 graden.

Woensdag nadert een storing waardoor er van kaiserwetter helaas geen sprake meer is. Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af. Gelukkig heeft de zachtste lucht Oostenrijk verlaten en komt de temperatuur overal 3 tot 6 graden lager uit dan de dinsdag. Tegen de avond is de bewolking dik genoeg voor wat regen in het westen. Maar tijdens de nacht naar donderdag gaat het overal even regenen. De sneeuwgrens zakt dan weer naar 1700 meter, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht.

Hierna neemt een hogedrukgebied het over. Daarbij ligt de temperatuur veelal rond de norm voor begin/half november.

Jeroen Elferink-Ruijsch

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...