Kaiserwetter puur met veel zon, maar brengt februari nieuwe kou?

Het is momenteel prachtig kaiserwetter in Oostenrijk. Dit komt omdat een hogedrukgebied ten Zuiden van Oostenrijk genoeg invloed uitoefent om enkele storingen vanaf de Oceaan op enige afstand te houden. En om alvast een spoiler in dit weerbericht te geven, dit blijft ook de komende dagen nog het geval. Maar toch zitten er een paar mitsen en maren aan het mooie weer, zoals morgen.

Want dan trekken de resten van een front over en is het tijdelijk bewolkter, vooral aan de grens met Duitsland is het zelfs zwaar bewolkt en in de bergen even mistig. Uit de bewolking kan zeer lokaal een drupje regen (of sneeuw vanaf 1900m) vallen. In het Zuiden, Karinthie en Stiermarken, volgt opnieuw een dag met kaiserwetter. Ongehinderd schijnt hier de zon verder.

Maandag lossen de wolkenvelden in het Noorden op en volgt er in heel Oostenrijk een prachtige dag met ongehinderde kaiserwetter. Toch kan er in het Donautal een laag mist ontstaan die de hele dag blijft hangen, maar in de Alpen is het gewoon zonnig. Daarbij is het mild met temperaturen tot 10 graden op 1500 meter. In de middag trekt in de bergen een stevige westenwind aan, waardoor het soms ook föhn-achtig kan aanvoelen.

Denk daarbij trouwens aan het insmeren van de huid, het is alweer bijna februari en de zon krijgt met de dag meer kracht. De komende dagen ligt de UV-index rond de 3 á 4 hoog in de bergen, voor januari aan de hoge kant. Geniet van de zon, maar kijk wel uit!

Dinsdag verliest het hogedrukgebied dan helaas langzaam terrein in de Oostenrijkse Alpen, en trekt zich terug de Oceaan op. Storingen vanuit het Noordwesten weten steeds dichterbij te komen. Dinsdagmiddag zou dit een zwakke storing zijn die voor wat regen in Voralberg en Tirol zorgt, de sneeuwgrens blijft nog aan de hoge kant.

Woensdag is het hogedrukgebied de controle dan helemaal verloren over de Oostenrijkse Alpen, storingen vanaf de oceaan zakken richting Oostenrijk af. In de loop van de dag raakt en bewolkt en trekt de wind verder aan, gevolgd door regen en later sneeuwval in de nacht naar donderdag. Donderdag is het stromingspatroon helemaal doorbroken en weet koude en vochtige poollucht Oostenrijk weer te bereiken.

En zo start februari weer diep winters met waarschijnlijk flinke sneeuwval op zowel donderdag als vrijdag. Hierbij zakt de sneeuwgrens weer naar 600 tot 200 meter, tot in de laagste dalen dus.

En hoelang de kou inclusief sneeuwval dit keer aanwezig blijft is nog even de vraag. De kans dat het aanhoudend koud blijft met geregeld sneeuwval stijgt wel met de dag, hierboven is bijvoorbeeld een ruw modeloutput van het GFS 06 geprojecteerd voor Brixen im Thale. We zien dat zowel de kou als sneeuwval waarschijnlijk het hele komende weekend blijven aanhouden. We houden jullie de komende tijd op de hoogte.

Eerst gaan we genieten van prachtig kaiserwetter.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...