Na Kaiserwetter volgt de volgende sneeuwdump

Voor begin november hebben we al een zeer sneeuwrijke en koude week achter de rug. Tot in de lagere gebieden viel soms sneeuw en in het hooggebergte heeft het zelfs al serieus gedumpt. Op sommige plaatsen viel meer dan een meter sneeuw. Helaas kregen we hierdoor ook vervelende berichten, zoals gisteren. Maar over het algemeen maakt de winter van 2019 2020 een perfecte start. Iets waar we de afgelopen jaren vaak van konden dromen.

Gisteren nog lag de sneeuwgrens in Brixen im Thale rond de 900 meter

Ook de komende tijd blijft het te koud voor begin november in Oostenrijk. De winter lijkt al echt te zijn begonnen met later komende week opnieuw sneeuwval. Maar voordat het zover is kunnen we nog van een 2-tal zonnige dagen met kaiserwetter genieten.


Na een koude nacht met lokaal strenge vorst is de zon er op veel plaatsen al vroeg bij. In sommige dalen het laaggelegen oosten hangt wel mist of nevel. Deze lost vandaag maar moeizaam op. Maar boven de nevel en mist is het prachtige kaiserwetter. De zon schijnt van vroeg tot laat. Tijdens de middag kunnen er wel wat sluierwolken vanuit Zwitserland overtrekken.


Ook komende nacht wordt het flink koud. In potentie kouder dan afgelopen want de wind valt volledig weg en het is overal helder. Op uitgebreide schaal zien we temperaturen tussen de -5 en -10. In beschutte of besneeuwde dalen kan het zelfs -20 worden. Brrr… Maar goed nieuws voor de sneeuwkanonnen.


Morgen weinig verandering in het weerbeeld. Op mist of nevelvelden na is het flink zonnig. Kortom kaiserwetter. Op de luchtdrukkaart zien we een zwak hoog nabij Oostenrijk liggen. Deze houdt storingen nog op gepaste afstand.


Dinsdag zien we weinig terug van het zwakke hoog dat ondertussen op de weerkaarten dan helemaal weg is verpieterd. Ondertussen blijft er op hoogte koude polaire lucht vanuit het hoge noorden Europa binnen stromen. In combinatie met het nog warme zeewater in de Mediterrane ontstaat er een omvangrijk lagedrukgebied bij Italië (onstabiele opbouw van de lucht + voldoende vocht voorradig). Dinsdag maar vooral woensdag moeten we dit rondtollend systeem goed in de gaten houden.


Het kon namelijk wel eens tot zware sneeuwval tot in de lagere delen van Oostenrijk komen.


Het beeld dat momenteel het Europees model schetst voor woensdagavond (dikke dump tot in alle dalen) wordt ook ondersteunt door het Amerikaans model. Donderdagochtend konden Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland wel eens wakker worden met een dik pak sneeuw tot in de laagste dalen.

Ook de langere termijn blijft aan de (te) koude kant met geregeld sneeuwperikelen. We zijn benieuwd hoe snel de skigebieden open zullen gaan met deze verwachtingen. Eerst maar genieten van wat kaiserwetter vandaag en morgen.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht