Deukjes in Kaiserwetter, na het weekend verse sneeuw


Wat hebben we toch al een serie topdagen te pakken met véél zon en perfecte condities. Een hogedrukgebied zorgde voor prachtig kaiserwetter. Maar helaas zullen er deze middag al deukjes in het prachtige kaiserwetter komen. Een storing vanaf de oceaan trekt met zéér hoge snelheid richting Oostenrijk. De storing wordt namelijk opgejaagd door de straalstroom.


Vanmiddag raakt het snel bewolkt en uiteindelijk begint het te regenen in Vorarlberg. Boven de 1700 meter valt sneeuw. Voor de storing uit is het nog zacht met in het Inntal zelfs 8 graden. Maar enkele (inner)alpine dalen kunnen ook vandaag de hele dag kouder blijven met lichte vorst. Bijvoorbeeld het Pinzgau. Dit is afhankelijk hoelang de inversie in de dalen stand houdt.


Komende avond en nacht trekt de storing van West naar Oost over. De neerslagband verpieterd en er zal niet meer dan 1 of 2mm (1-3cm) vallen. Maar de neerslagsoort is wel iets om bij op te letten. In sommige dalen is namelijk ijzel mogelijk. Sowieso in het Flachland met name de Noordelijke delen van het Donaudal kunnen rekening houden met zware ijzel. Ijzel is regen dat bevriest op de ondergrond. Op de storing zelf zakt de sneeuwgrens van 1700 naar 1000 meter. Afhankelijk van de lokale isothermie is ook lager nog wat sneeuw mogelijk. Of het gewoon regen, sneeuw of gevaarlijke ijzel wordt verschilt per dal.


Morgen schijnt de zon dan weer volop. Wel zijn er nog wat restwolken (vooral cumulus hangend op de bergkammen) mogelijk. Het is duidelijk milder geworden. De ochtend verloopt nog koel maar in de middag zijn temperaturen tot in de dubbele cijfers mogelijk. Op 1500 meter is het een graad of 3, daarbij staat een stevige westenwind.


Het weekend belooft uitermate mild te verlopen. Er komt een stevige föhn of wellicht zelfs föhnstorm uit het Zuiden te staan. Aan de Noordkant wordt het bijna voorjaarsachtig met op zondag nog redelijk wat zon maar ook hoge temperaturen. In Innsbruck is 15 graden mogelijk. Terrasjesweer dus! Maar het voorjaar is maar eventjes in Oostenrijk. In de nacht naar maandag kiept de boel en dat is hierboven al goed te zien. Koudere lucht is ook in opmars.


En de koude lucht bereikt maandag Oostenrijk. Er zal opnieuw een perfecte nordstau ontstaan die 2-3 dagen aanhoudt. Op de meeste plaatsen valt weer een halve tot hele meter poedersneeuw bij. Perfect zo voor de voorjaarsvakantie! Vooralsnog zijn er geen signalen dat na deze nordstau een serie nordstau’s zullen volgen zoals begin januari.

Voor nu geniet nog van de zonnige momenten. Kijk goed uit tijdens de lokale ijzel!

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...