Kaiserwetter, zon aanzet

Afgelopen weekend stond toch wel in teken van een beetje onstabiliteit in Oostenrijk. Gisteren stond er een pittige föhn aan de noordkant, en vielen in er Karinthië enkele onweersbuien. Ook vandaag was het nog onstabiel met regenbuitjes en lokaal onweer. Maar vanaf morgen begint een periode met prachtig kaiserwetter, en met de herfstvakantie voor de deur is dat goed nieuws voor liefhebbers van de zon.

Morgen nestelt zich een groot en stabiel hogedrukgebied boven Oost-Europa. De invloed ervan is merkbaar tot in Nederland, want ook hier wordt het flink zonnig en stabiel. Door de gunstige ligging kan de wind draaien naar het Zuiden waardoor ook nog eens warme lucht wordt aangevoerd. Morgen is het al in Noord-Oostenrijk flink zonnig en met een zwakke föhn warm (20 tot 23 graden). In het Zuiden is langer geduld nodig, hier ligt nog vochtige lucht. Lage wolkenvelden, een verdwaalde spat regen en lagere temperaturen bepalen hier nog het weer.

Dinsdag is het overal prachtig kaiserwetter, met strak blauwe luchten en veel zon. Echter in Oost-Tirol en Karinthië kunnen mist en lage wolkenvelden langer blijven hangen. Elders niets aan de hand, en de middag verloopt warm. Het wordt 21 tot 24 graden, lagere waarden bij mist en lage wolkenvelden. Wat verder opvalt zijn de vorstvrije nachten, die voor oktober met dergelijk helder weer al redelijk normaal zijn.

Woensdag en donderdag verandert er maar weinig. Waarschijnlijk starten beide dagen met mistbanken en velden in enkele dalen, waarbij de kans daarop opnieuw het grootst is in Zuidelijk Oostenrijk. Verder domineert de zon en met een aantrekkende föhn kan het lokaal zomers warm worden, 25 of zelfs 26 graden. Donderdagmiddag trekken er in namiddag meer wolkenvelden Voralberg binnen en in de avond is een lokale bui mogelijk.

Op de langere termijn zien we tot zeker halverwege de 1e herfstvakantieweek weinig verandering. Op 1500 meter blijft het 5 tot 10 graden te warm voor de tijd van het jaar, dat betekent dat het in de dalen niet veel anders is. Daarbij aanhoudende droge condities, al kan er vrijdag tijdelijk een kleine verstoring optreden. Mogelijk verloopt de vrijdag bewolkter met een enkele lokale bui. Verder is het kaiserwetter. Kortom geniet van de zon! Maar onthoud ook, ook in oktober kun je makkelijk verbranden.

Morgen gaan we kijken of we nog meer afwijkingen of wellicht weersveranderingen kunnen opspeuren. Voor nu geniet van de zon deze week.

Jeroen Elferink

CampingWelt Grote banner

 

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...