Kan er echt een halve meter sneeuw vallen?

Nog 2 dagen te gaan voordat het hete zomerweer ten einde komt, we kunnen dus nog even genieten voordat het koud wordt. Maar op de weerkaarten is het aankomende koufront al zichtbaar.

Morgenmiddag hangt het koufront boven Engeland, en Oostenrijk profiteert nog eventjes van een warme stroming. Het hogedrukgebied is al een beetje lek aan het gaan, want er zijn 2 aparte hogedrukgebieden ontstaan waartussen nu de ruimte is voor fronten vanuit het Noorden. Maar morgen en overmorgen wordt het eerst nog rond de 30 graden met veel zon. In de namiddag is er kans op een enkele felle onweersbui maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Donderdag kan het een beetje föhnig aanvoelen.

Vrijdag komt het koufront Oostenrijk binnen, de dag begint in Voralberg en Tirol regenachtig. Deze regenbuien schuiven in de loop van de dag richting het Oosten, langs de grens met Slovenië blijft het het langst nog mooi. Hier volgt het koufront pas savonds. De regenbuien kunnen uitgroeien tot flinke onweersbuien, met hagel windstoten en grote neerslaghoeveelheden. Achter het koufront is het ruim 10 graden koeler, sneeuw valt er boven de 2600 meter.

Zaterdag volgt vervolgens nog koelere lucht vanuit het Noorden, op 1500 meter zakt het kwik van 18 tot 20 graden op donderdag naar een graad of 2 op zaterdagavond. In de loop van zaterdag volgt er een 2e koufront waarop de sneeuwgrens zakt van 2600 meter zaterdagochtend naar 1700 tot lokaal 1400 meter op zondagochtend. Aan de zuidkant niet verder zakkend dan 2000 meter. Het regent flink door en in de dalen is de kans groot op wateroverlast of lokale overstromingen/modderstromen. Hogerop valt alles in de vorm van sneeuw.

En dat levert hoeveelheden op waar we in de winters jaloers op zijn, voor december zou de sneeuw nog altijd te hoog vallen. Maar in augustus is dit toch wel erg bijzonder. Op dit moment wordt op de hoofdkam boven de 2000 meter 45 tot 80cm sneeuw berekend (halve meter!) En als we inzoomen:

Plaatsnamen ter verduidelijking erbij in gezet

Dan zien we 1 hele flinke uitschieter bij de Grossvenediger, de scheiding tussen de Hohe Tauern en Zillertaler Alpen. Hier kan tot 100cm sneeuw vallen, maar dan spreken over hoogte’s van ruim 2500 meter+. Helaas geen skigebieden of bergdorpen in de buurt. Maar alles wat paars gekleurd is daar kan minstens 50 centimeter sneeuw verwachten, praktisch alle gebieden hoger dan 2000 meter. Zo zien we ook een halve meter vallen op de Lofere Steinberge, de Hochkonig en Dachstein. Maar ook het Arlgebergte en de Ötztaler Alpen. Sankt Anton am Arlberg (1300m) gaat helaas niet wit worden, maar hier hoef je niet ver de berg op. Met de gondel naar de Valluga is al voldoende om minstens 50cm sneeuw te zien. Wie gaat er na het weekend de Grossglockner Hochalpestrasse rijden, hier belandt je ook in 50 tot 70cm sneeuw (Edelweisspitze). Ik denk wel dat deze bergpas zondag dicht is.

En wie goed kijkt ziet dat ook de Hohe Salve (1800m), waar Eric gisteren het nog over had in zijn live bericht, ook wit wordt volgens de berekeningen. Hier kan ruim 10 tot 30 cm sneeuw vallen, geen halve meter maar ook een flinke laag voor augustus. Foto’s zijn welkom!

Zondagochtend houdt de regen en sneeuw aan, pas in de namiddag wordt het droger. Het is koel met in de dalen 10 tot 15 graden. Met langere opklaringen kan het nog 17 of 18 graden worden in het Inntal. Richting het Oosten wel temperaturen over de 20 graden. Op 1500 meter is het net iets boven nul.

Na het weekend smelt de sneeuw waarschijnlijk weer snel weg, de zon breekt vaker door en op 1500 meter stijgt het kwik richting de 10 graden. In de dalen is de 20 weer mogelijk, maar zwembadweer wordt het voorlopig niet.

Jeroen Elferink

CampingWelt Grote banner

 

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...