Het kerkje op de Hohe Salve > 400 jaar

SkiWelt Hohe Salve @TVB Kitzbüheler Alpen

Hohe Salve @TVB Kitzbüheler Alpen

Het kerkje op de Hohe Salve > 400 jaar

Tijdens je verblijf in SkiWelt kun je er niet omheen. De “Salvenkirche” in Westendorf. Ja je leest het goed Westendorf en dat is voor ons ook een verrassing. Later meer daar over. Deze kerk staat op 1829 meter hoogte in het skigebied Hohe Salve en is hiermee de hoogste bedevaartkerk waar meer dan 400 jaar geleden de eerste Heilige mis werd gelezen.

De kleine kerk staat op de berg Hohe Salve. Deze berg valt op vanwege zijn opvallende kegelvorm. De kleine kerk staat op een steile heuvel en kijkt neer over het Brixental.  Voor het eerst werd de Salvenkirche genoemd in 1589 en is de hoogste bedevaartkerk in Oostenrijk.

Een ander bijzonder kenmerk is dat de kerk op grond staat van de gemeente Westendorf en eigendom is van de parochie Brixen im Thale en verzorgd wordt door de parochie Hopfgarten.

In 2017 is een groot jubileum gevierd. In 1617 – 400 jaar geleden – hield predikant Ambros Strasser de eerste heilige mis in de “Salvenkirch”. Tegenwoordig is dit het werk van Michael Anrain, sinds 27 jaar pastoor in Brixen im Thale. “Vroeger reed ik met de auto naar de eerste boer en liep toen ongeveer een uur te voet naar de kerk”, zegt hij.  Nu geeft hij de voorkeur aan het nemen van de gondel. “De beste dag is de Annadag op 26 juli”, meld Anrain.

In de Salvenkirche staat het altaar in het midden. Om dit altaar droegen gelovigen ooit gebeeldhouwde Jezus hoofden in een schaal.

Hohe Salve

St. Anna speelt niet de hoofdrol in de Salvenkirche maar een geheel ander bijbels figuur. “De kerk is opgedragen aan Johannes de Doper”, legt Anrain uit. Voor diegene die niet bijbels zijn: Johannes de Doper werd onthoofd. Rondom zijn hoofd grijpen vele mythen samen, evenals de opkomst van de Salvenkirche.

Een van de legendes spreekt erover dat een vrome weduwe haar verloren zoon heeft gevonden daar waar de kerk tegenwoordig is. De vrouw was in staat om de zoon te overtuigen om zich te bekeren waarna hij en twee handlangers werden onthoofd. De moeder begroef uiteindelijk de hoofden van alle drie de mannen op de Hohe Salve en bouwde daar de kerk.

Hoofden zijn ook betrokken bij speciale gebruiken die zich in de loop van de tijd ontwikkelden op de Hohe Salve. “Vroeger droegen mensen kommen met gebeeldhouwde heiligdommen naar het altaar en hoopten om verlichting te vinden in het geval van een ongeneeslijke hoofdpijn, tussenwervelschijfziekte en depressie”, zegt Anrain. Maar ook jonge vrouwen die de man voor het leven wilden vinden, droegen hun hoofd naar het altaar.

Tegenwoordig is er nog steeds een artistiek ontworpen hoofd van Johannes in de kerk,  die overigens meerdere keren beschadigd was door bliksem. “In totaal werden in 1819 meer dan 20 vuurgevallen geregistreerd”, zegt Anrain. Later werd een bliksemafleider geïnstalleerd, die echter weer opzettelijk werd afgebroken. Op een gegeven moment was de technische vooruitgang niet te stoppen – de bliksemafleider bleef en de kerk werd beschermd.

In de zomer konden de renovatiewerkzaamheden worden voltooid, Anrain is tevreden.  “De pannen zijn vernieuwd,” zegt hij. Niets staat zo de heilige missen in de kerk nog 400 jaar in de weg. (Bron: Miho)

Hohe Salve

foto @Bergbahn Hohe Salve

Bron: Tiroler Tageszeitung

Mesnerwirt Westendorf

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Renthier Westendorf Groot

Bergtraum Westendorf logo

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×