Kerstavond een flinke sneeuwdump?

Tot nu toe viel de verzachting deze week enorm mee! De kou die Oostenrijk begin overige week had veroverd bleek wel tegen een stootje te kunnen. Groot bewijs was gisteren maar eens het grote temperatuurcontrast tussen plaatsen in en net buiten de Alpen. In Rosenheim was het gistermiddag een graad of 10, terwijl het in Kitzbühel toch echt onder nul bleef.

Maar vandaag worden ook de laatste koude Alpendalen ‘vernietigd’, de dooi gaat echt intreden. En deze ochtend staan enkele flinke oceaandepressies op de drempel om Oostenrijk binnen te gaan. Vandaag raakt het snel vanuit het Westen bewolkt en volgt er intensiverende neerslag, vooral langs de grens met Beieren kan het flink regenen. De laatste restjes kou zorgen ervoor dat de neerslag bij aanvang in de vorm van sneeuw of ijzel kan vallen, maar als vanavond de aanwezige isothermie door inkomende windstoten verstoord wordt gaat het overal regenen tot zeker 2000 meter.

Morgen start de dag nog droog en bij zonsopkomst kan het in sommige dalen zelfs een graadje vriezen. Kijk uit, het kan verraderlijk glad zijn! Maar al snel betrekt de lucht opnieuw en aan het eind van de ochtend volgen er vanuit het Westen flinke regenbuien. De sneeuwgrens pendelt in de ochtend rond de 2200 meter, maar zakt tegen de avond riching de 1500 meter. Daarbij flinke windstoten, soms tot orkaankracht in de bergen. Wellicht dat enkele liften zullen sluiten. En er is ook maar weinig zon, gelukkig lijkt de meeste neerslag wel te vallen in Duitsland. In de avond en nacht vallen er nog enkele buien, boven de 1300 meter in de vorm van sneeuw.

Zondag starten we opnieuw met droge condities, maar volgt in de loop van de dag een nieuw warmtefront. De sneeuwgrens stijgt weer richting de 1800 meter. Hieronder regen, dit kon wel eens de mokerslag zijn voor het witte tapijt tussen de 600 en 1000 meter. Kortom het gaat nu echt groen worden. Hierboven kan de sneeuwlaag gelukkig beter tegen een stootje. Maar dan maandag, gaat er een sneeuwdump komen?

Maandag komt betreft neerslaghoeveelheden de grootste klap, maar de vraag is wat de sneeuwgrens exact gaat doen. Want wat vast staat, maandag net voor kerst trekt er een koufront over Oostenrijk waarbij de sneeuwgrens scherp gaat dalen! Het Europees model komt met een ultieme droom waarbij de sneeuwgrens al in de ochtend wegzakt tot net onder de 1000 meter. Resultaat: dikke sneeuwval en een sneeuwdump, er kan dan 20 tot 40 centimeter in enkele uren vallen. Maar het Amerikaans model wil nog niet echt lekker meegaan, deze laat de koude lucht pas op de avond (kerstavond) instromen waardoor er meer regen dan sneeuw valt. In iede geval kunnen we boven de 1500 meter al wel van een sneeuwdump spreken, hier gaat dit pakket met sneeuw sowieso vallen.

1e kerstdag is de koude lucht weer terug, op een laatste sneeuwbui na is het droog. Duimen dus dat de sneeuwdump doorzet tot in de meeste dalen. Dan hebben we namelijk echt een droom kerst te pakken. Maar deze details zijn helaas te onzeker en zullen morgen en overmorgen duidelijker worden. Er is in ieder geval weer hoop op een prachtige 1e vakantieweek. Ook leuk is dat de luchtdruk in de nieuwe week stijgt, en het prachtig kaiserwetter gaat worden. Perfect toch?

Kortom, de komende 3 dagen zijn echt zuur met regen en warmte. Het sneeuwdek in de dalen gaat flink achteruit of verdwijnt. Maar net voor kerst neemt de kans op nieuwe sneeuw gelukkig wel weer toe. En de rest van de 1e vakantieweek verloopt perfect zonnig. Genieten dus! Eerst het zuur, dan het zoet.

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht