Na de kerstdagen zondvloedachtige regen?

Na de kerstdagen zondvloedachtige regen? De kerstdagen breken aan en momenteel zijn de sneeuwcondities FANtastisch in vrijwel heel Oostenrijk. Maar helaas hebben we geen fijn weerbericht, want er staat na de kerstdagen een flinke portie regen tot hoog in de bergen op ons te wachten.

Vandaag schampt een front Oostenrijk, de bewolking overheerst en in sommige dalen en na een koude start loopt de temperatuur op. Uiteindelijk komt het kwik tot ongeveer 1600 meter overal boven het vriespunt. In de loop van de middag wordt de bewolking dikker, langs de Duitse grens is dan een spatje regen mogelijk. Op bevroren ondergronden levert dit ook ijzel op. Ook kerstavond verloopt bewolkt en vrijwel overal ten zuiden van de hoofdkam kan wat lichte (mot)regen vallen. Kijk uit als je de weg opgaat, het kan verraderlijk glad zijn.

Morgen en overmorgen, de kerstdagen, verlopen bewolkt. Op beide dagen is het rustig weer en tot ongeveer 1500 meter hoogte dooit het. Vooral morgenmiddag kan er ook af en toe wat lichte regen vallen, of een vlokje sneeuw op de bergen. Het algehele beeld is een beetje bedomd. Super hard dooit het gelukkig ook weer niet, maar het is wel typisch weihnachtstauwetter.

Na de kerstdagen nadert maandag vanuit het westen een lagedrukgebied. Nog voor dit systeem uit komt er een föhn te staan. Geregeld schijnt maandag de zon aan de noordkant, waarbij de luchtvochtigheid sterk terugloopt. Hierdoor zijn er prachtige vergezichten in de bergen. Maar opnieuw dooi, dit keer stijgt de vorstgrens zelfs naar 2100 meter! Dinsdag trekt het systeem voorbij en volgen buien over de westelijke en noordelijke deelstaten. Daarbij zakt de sneeuwgrens naar 1200 meter. Maar woensdag ligt Oostenrijk in de koelere lucht. Tijdelijk kunnen er sneeuwvlokken tot onder de 1000 meter vallen. Maar serieuze neerslag ontbreekt.

Vrijwel allemaal regen wat hierboven berekend wordt na de kerstdagen…

Maar na woensdag is het gedaan, een actief warmtefront kon wel eens voor 2 volle dagen stromende regen zorgen. Daarbij stijgt de sneeuwgrens naar 1800 tot zelfs 2300 meter! Het is de genadeslag voor de witte wereld in de meeste dalen. Gevreesd wordt dat het op veel plaatsen onder ongeveer de 1200 meter groen gaat worden. Het jaar 2021 eindigt daarmee nat en zacht, daarbij kan er wel eens 40 tot plaatselijk 80mm regen vallen. Natuurlijk hopen we dat dit na de kerstdagen nog gaat veranderen.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...