Kerstvakantie start met storm en regen!


Kerstvakantie start met nat storm en regen!

De kerstvakantie staat voor de deur en vrijdagnamiddag of zaterdag gaan weer veel Nederlanders naar Oostenrijk. Hoewel december tot nu toe perfect verloopt met veel sneeuw en goede condities, gaat het weerbeeld dramatisch veranderen. De timing kon niet slechter, al is het maar hoe je het bekijkt. Want boven de 900-1200 meter is gewoon sprake van een sneeuwdump…

Vandaag is de weersverandering al direct merkbaar, de bewolking overheerst en in Vorarlberg en delen van Tirol valt regen of sneeuw. Daarbij pendelt de sneeuwvalgrens tussen 700 en 1000 meter. In de loop van de dag wordt het hier droog, en ook elders blijft het nog droog. Aanvankelijk stroomt koudere lucht binnen en op 1500 meter vriest het overdag -2 graden.

Morgen is de lucht tijdelijk een stuk zacht, op 1500 meter dooit het enkele graden. Opnieuw is het vrij bewolkt en de noordwestenwind begint stevig aan te trekken. Uiteindelijk volgt tijdens de middag regen en sneeuwval. In de dalen is het mild bij 2 tot 8 graden.

Vrijdag is het ronduit onstuimig en slecht weer, de noordweststroming voert vochtige lucht aan. Het regent en sneeuwt soms van tijd tot tijd stevig door, alleen in Karinthië blijft het droger. Daarbij varieert de sneeuwvalgrens van 1200 meter in Vorarlberg, 1000 meter in Tirol tot 800 meter in de regio Flachau. Ook staat er een stormwind, met windstoten van 80 tot 120 km/u in de bergen. Kortom een gure onstuimige dag, in de bergen valt veelal 25 tot 60 centimeter sneeuw in 1 etmaal.


Ook zaterdag begint het onstuimig met aanhoudende sneeuwval en regen. Wel wordt de noordwestenwind snel minder stormachtig. In de dalen onder 1000 meter begint het groen te worden en is de kans op overstromingen groot. In de bergen is het veelal een sneeuwfeest door de sneeuwdump. De verse sneeuwhoeveelheden lopen mega op naar 80 tot lokaal 140 centimeter (gerekend vanaf donderdagavond).

Zondag draait de wind naar het westen en is het overal droog. Helaas volgt daarmee ook zachte lucht.

De nieuwe week is vooralsnog onzeker, er liggen scenario’s met kou en wat verse sneeuw klaar. Maar het kan ook droog en zonnig worden.

Jeroen Elferink

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×