Kerstvakantie start met weinig sneeuw en regen

Schruns gistermiddag, dit zijn niet de beelden die je tijdens de kerstvakantie wilt zien

Kerstvakantie start met weinig sneeuw en regen
De kerstvakantie begint vandaag en traditie getrouw zullen vanmiddag maar ook morgen vele Nederlanders onderweg zijn naar Oostenrijk. Op dit moment licht er voldoende kunstsneeuw in de meeste skigebieden. Maar we gaan het niet mooier maken dan het is, dit jaar start de kerstvakantie met weinig sneeuw en ook nog eens regen. Gelukkig verlopen de kerstdagen zelf wel droog met een zonnetje erbij.

Vanmorgen overheerst de bewolking en uit de bewolking valt ten noorden van de hoofdkam kan soms wat regen vallen. Daarbij ligt de sneeuwgrens deze ochtend rond de 1700 meter. In de loop van de ochtend wordt het droger en zijn er spaarzame opklaringen mogelijk. Maar al snel wordt de bewolking opnieuw dikker en in de loop van de middag begint het opnieuw met regenen. Ook komt er in de bergen een stormachtige westenwind te staan met windstoten tot 100 km/u. Hierdoor zullen enkele windgevoelige skiliften hun deuren moeten sluiten. Daarnaast voert de westenwind nog zachtere lucht aan waardoor de sneeuwgrens uiteindelijk stijgt naar 2300 meter.

Veel wind op hoogte vanmiddag en vanavond

Ook vanavond en vannacht is het bewolkt en regenachtig. Eerst ligt de sneeuwgrens nog rond de 2300 meter, maar in de nacht zakt deze naar 1700 tot 1400 meter. Dat is nog altijd idioot hoog voor eind december.

Morgen is het nog altijd bewolkt en uit de bewolking valt soms wat lichte regen. Het wordt zeker geen verregende dag met lange droge perioden tussendoor. Maar het algemene weerbeeld is wat bedompt. Omdat er minder wind staat dan de voorgaande dagen kan er ook gemakkelijk mist of nevel in de dalen vormen. Het wordt maximaal 6 tot 11 graden in de dalen.


Eerste kerstdag, zondag, komt Oostenrijk meer onder invloed van een hogedrukgebied te liggen. Maar met nog altijd een zuidwestenwind is het erg zacht voor de tijd van het jaar. Gelukkig blijft het droog en schijnt geregeld de zon. Het wordt dus een mooie skidag, maar ga wel optijd de berg op. Want halverwege de dag zullen de meeste skipistes onder de 1500 meter erg pappig worden. Dan maar genieten van een biertje en een zonnetje bij hoge temperaturen.

Ook tweede kerstdag, maandag, schijnt de zon uitbundig tijdens de ochtend. Echter later neemt de bewolking toe en tegen de avond is regen in Vorarlberg mogelijk.

Deze regen hoort bij een koufront die dinsdag overtrekt. Maar er zitten nog grote onzekerheden in de modellen wat dit koufront precies gaat doen, want de sneeuwgrens kan naar 1400 meter zakken maar ook tot in alle dalen. We hopen natuurlijk dat laatste. Echter veel sneeuw zit er niet in de modellen. Ook de rest van de kerstvakantie lijkt zacht te verlopen met alsnog groene dalen en soms regen. Duimen op kouder weer óf zonniger droger weer.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...