Kil lenteweer met zelfs sneeuw

Een omvangrijk hogedrukgebied ligt momenteel met de kern boven Oost-Europa. Aan de zuidflank van dit hoog wordt koude continentale lucht getransporteerd richting Oostenrijk. Hierdoor is het even gedaan met het warme lenteweer, en is het vooral kil te noemen. Ook de komende dagen blijven we onder invloed van dit hogedrukgebied liggen. Echter wordt de aangevoerd lucht wel vochtiger.

Vandaag is er nog veel ruimte voor de zon. Maar de oostenwind staat soms stevig door en maakt het voor het gevoel ijskoud. Daarbij ligt de vorstgrens rond de 1000 meter, dat is bijzonder laag voor eind maart. Op 1500 meter vriest het 4 tot 7 graden overdag. In de dalen kan het kwik nog oplopen tot 3 tot 6 graden. De zon schijnt volop maar in de loop van de middag neemt de bewolking wel langzaam toe in het zuidoosten.


Morgen en donderdag is het aan de zuid en oostkant van de Oostenrijkse Alpen zwaar bewolkt. Uit de bewolking valt van tijd tot tijd wat sneeuw waarbij de sneeuwgrens tot in het Flachland ligt. De meeste sneeuwval verwachten we in Steiermark, hier kan 5 tot 10 centimeter vallen. Droog blijft het ten noorden van de hoofdkam. Met name aan de grens met Duitsland blijft het uitgesproken zonnig. Elders wisselen wolkenvelden en zonnige momenten elkaar af. Het blijft kil met veel wind uit zuidoostelijke richting. Op 1500 meter vriest het van west naar oost 2 tot 10 graden.


Vrijdag weinig verandering in het weerbeeld, alleen wordt er dan zachtere lucht aangevoerd. Hierdoor stijgt de sneeuwgrens naar 1600 meter. Aan de noordkant voelt het niet meer zo kil aan en zien we weer temperaturen in de dubbele cijfers.

De langere termijn laat rustig weer zien met veelal een mix van wolkenvelden en zonnige momenten. Waarschijnlijk blijft het nog langere tijd aan de te koude kant voor de tijd van het jaar.

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×