Kitzbühel Hahnenkamm, de Valpartijen

Kitzbühel Hahnenkammrennen Hahnenkamm Streif

Kitzbühel Hahnenkamm, de Valpartijen. Dit weekend start alweer voor de 80e keer de meest legendarische race in de Alpine Ski World Cup ter wereld, de Hahnenkamm rennen in Kitzbühel.

Wat Monaco voor de Formule 1 is, is Kitzbühel dit voor de wereld van het alpine skiën. Het is de race waar je jezelf de geschiedenisboeken in kan schrijven, maar het is ook een race waar beroemdheden op af komen. Naast de mannen op de pistes is het ook zien en gezien worden. Vele beroemde Oostenrijkers zijn te zien. Jaarlijks komt Arnold Schwarzenegger speciaal uit Amerika overgevlogen.

Maar in de loop van de jaren zijn er een hoop ernstige valpartijen gebeurd die aangeven hoe gevaarlijk het is. De Streif heeft in de loop van de jaren talloze “slachtoffers” gemaakt, soms zo erg dat het einde carrière was. Op Youtube zijn diverse valpartijen te vinden mochten er mensen zijn die dit willen zien.

Bron: tt.com

Een overzicht

Hier een overzicht van ernstige valpartijen, hopende dat men dit jaar iedereen veilig hun race kunnen rijden zonder valpartijen.

 • 1985: Bij het springen over de Hausberg verloor de Duitser Klaus Gattermann de controle, tijdens zijn val rolde hij meerdere keren om. Gevolg was een gebroken neusbeen en een zware hersenschudding.
 • 1987: De winnaar van editie 1983 Todd Brooker uit Canada viel bij  de Zielhang, gevolg was een hersenschudding, een gebroken neusbeen, gelaatsverwondingen en een knieblessure. Aan het eind van het seizoen stopte hij zijn carrière.
 • 1989: Brian Stemmle uit Canada viel op de Steilhang uitgang, hij verkeerde enkele dagen in levensgevaar. Hij lag met een gebroken bekken op de intensive care in Innsbruck. Stemmle klaagde de Kitzbühler Ski Club aan en won. Hij beëindigde zijn carrière in 1999 na weer een race van de Hahnenkamm.
 • 1991: Amerikaan Bill Hudson viel bij de Mausefall, zijn verwondingen waren een breuk van het schouderblad, een breuk van de vierde borstwervel, een gebroken spaak en longletsel.
 • 1995: De Italiaan Pietro Vitalini had een harde crash maar toch heeft hij heel veel geluk gehad, het had de nacht ervoor goed gesneeuwd en dat was zijn redding. Hij crashte en werd over het vangnet gegooid, de hoeveelheid sneeuw zorgde ervoor dat hij ongedeerd bleef.
 • 1996: Men was al gewaarschuwd tijdens de trainingen waar Andreas Schifferer, Josef “Pepi” Strobl en Lasse Kjus hard ten val kwamen, maar Andreas Schifferer had minder geluk. Door een val liep hij een hersenletsel op en lag drie dagen in coma.
 • 1998: Roland Assinger kwam tijdens de tweede sprint afdaling ten val tegen een baanafzetting, hij werd met schouder- en ribblessures naar het ziekenhuis gebracht.
 • 1999: Olympisch kampioen Patrick Ortlieb liep een breuk in zijn rechterdij en verwondingen op heup en knie bij een val op de Hausberg, door deze val moest hij noodgedwongen zijn carrière beëindigen.
 • 2005: Thomas Graggaber liep tijdens een trainingsongeluk ernstige verwondingen op, door zijn val had hij ribbreuken en ernstige verwondingen aan zijn schouder en longen. Na een jaar afwezigheid heeft hij het nog geprobeerd, maar dit ongeval heeft ertoe geleidt dat hij zijn carrière in seizoen 2008/2009 beëindigd heeft.
 • 2008: Weer een ongeval tijdens een training waar Andreas Buder een breuk van het rechter scheenbeenkop had, hij moest een half jaar rusten en revalideren maar werd nooit de oude. In januari 2011 beëindigde hij zijn carrière.
 • 2008: In dezelfde editie raakte Scott Macartney op zijn 30e verjaardag zeer ernstig gewond, bij de sprong voor de finish kwam hij ten val. Met hersenletsel werd hij naar het ziekenhuis gebracht, hier lag hij in een kunstmatige coma. Een wonder geschiedde dat hij al na drie dagen het ziekenhuis kon verlaten, ook had hij geen enkele botbreuken gehad door zijn val. Hij maakte in november 2008 zijn comeback in Lake Louise.
 • 2009: Daniel Albrecht kwam tijdens de laatste training ten val en bleef bewusteloos liggen, de Zwitser had ernstige hersenletsel en longklachten. Hij lag bijna vier weken in coma waaruit hij op 12 februari ontwaakte, hij beëindigde zijn carrière in oktober 2013.
 • 2011: Hans Grugger kwam tijdens de training zwaar ten val op de Mausefalle, hij stootte zijn hoofd bij de landing en bleef roerloos liggen. Met ernstige hoofd en borstletsel werd hij naar het universitair ziekenhuis in Innsbruck gevlogen, na een spoedoperatie lag hij in een kunstmatige coma. Hij zou nooit zijn niveau meer halen en op 24 april kondigde hij het einde van zijn carrière aan.
 • 2016: Deze editie werd overschaduwd door de crashes van Aksel Lund Svindal, Hannes Reichelt en Georg Streitberger, voor Svindal en  Streitberger was het einde seizoen. Beide hadden een scheur in de voorste kruisband en meniscus in de rechterknie. Reichelt kwam er met relatief lichte verwondingen van af. De afdaling werd na de 30e afdaler gestopt wegens verslechterde zicht.
Kitzbühel Streif

80e editie

De Hahnenkammrennen zullen van 21 januari t/m 26 januari 2020 worden gehouden en dat voor de 80e keer, maar het weekend staat eigenlijk in het teken van de afdaling ook de Streif genoemd. Tijdens deze afdaling zullen snelheden voorkomen van 140 km/u, sprongen tot wel 80 meter en een hellingsgraad tot wel 85%.

De start is op 1.665 meter en het dal ligt op 805 meter. Hoogteverschil is 860 meter en de lengte van het parcours is 3.312 meter. Het parcours record is al sinds 1997 in handen van een Oostenrijk, Fritz Strobl. Die noteerde een tijd van 1:51:58. Dit record staat dus al bijna 23 jaar en elk jaar zit de winnaar er toch wel redelijk ver vandaan.

Dinsdag 21 januari en donderdag 23 januari 2020 is er een afdalingstraining. Deze trainingen zijn doorgaans gratis te bekijken. Wil je een kijkje nemen bij Kitzbühel Hahnenkamm? Je kunt naast het parcours op de ski’s richting finish en af en toe zie je een renner voorbij flitsen.

Programma Kitzbühel Hahnenkamm

 • Vrijdag 24 januari 2020 Super-G aanvang 11.30 uur
 • Zaterdag 25 januari 2020 Afdaling aanvang 11:30 uur
 • Zondag 26 januari 2020 Slalom 1e run 10:30 uur 2e run 13:30 uur

Aanvangstijden kunnen uiteraard nog wijzigen ivm weersomstandigheden.

Een hoogtepunt is ook het geweldige vuurwerk, dit zal plaatsvinden op zaterdag 25 januari 2020. Het parcours is al goedgekeurd.

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht