Skigebied Kitzbühel reageert op kritiek vroege opening

Skigebied Kitzbühel reageert op de kritiek die het afgelopen maand kreeg door de vroege opening van een skipiste. Zaterdag 19 oktober ging de skipiste op de Resterhöhe namelijk al open. Deze piste kon geopend worden door snowfarming. FANtastisch Oostenrijk was ook dit jaar live bij de opening.

Resterhöhe Sneeuwdepot

Snowfarming met het sneeuwdepot op de Resterhohe

Jaarlijks opent Kitzbühel tijdens het op een na laatste weekend van oktober de eerste skipiste op de Resterhöhe. Maar de opening deed dit jaar meer stof opwaaien dan normaal. Er was veel kritiek vanuit verschillende instanties en organisaties. Zo zal de vroege opening schadelijk zijn voor de natuur en hield men niet rekening met de seizoenen. Toevalligerwijs viel de opening dit jaar ook nog eens in een warm weekend. De laatste jaren was dit ook wel eens anders, met geregeld verse sneeuw of temperaturen onder nul.

Kitzbühel Resterhöhe skiopening

Resterhohe 19 oktober 2019

Op deze kritiek heeft het skigebied van Kitzbühel nu gereageerd. In een brief aan Meinberzirk.at liet het skigebied het volgende weten:

Geachte heer Hufler,

Met beleefde verwijzing naar uw nieuwsartikel “Ecologische waanzin kent geen grenzen – skiën op de Resterhöhe in oktober!?“, nemen wij van skigebied Kitzbühel een standpunt op basis van feiten:

Het is ons doel voor kinderen, junior atleten, topsporters en niet in de laatste plaats seizoenskaarthouders om vroeg skiën in de regio aan te bieden. Ieder jaar wordt oude sneeuw uit het laatste wintersportseizoen opgeslagen. De sneeuw bestaat uit ongeveer 20 á 30 procent natuurlijke sneeuw en 70 á 80 procent technisch geproduceerde sneeuw.

Aan het eind van het wintersportseizoen wordt alle sneeuw op de helling op 1 hoop gedrukt. Hiermee wordt het sneeuwdepot van ongeveer 4.500 m2 gevormd. Bijkomend voordeel met deze deze techniek is dat vroege begrazing van koeien op de Resterhöhe mogelijk is. De sneeuw wordt afgedekt door middel van herbruikbare isolatieplaten en zeilen/dekens. In de zomer wordt daardoor water en energie bespaard. Afgelopen zomer is er slechts 13 procent van deze sneeuwhoop weggesmolten.

Als de herfst aanbreekt, meest iets na 11 oktober, wordt het sneeuwdepot afgebroken. De sneeuw wordt op de piste aangebracht zodat er een piste ontstaat. De skipiste heeft een lengte van 700 meter en is 60 meter breed. De gemiddelde dikte van de piste bedraagt 80 centimeter. Daarbij maken de pistebully’s gebruik van de modernste en daardoor zuinigste technieken. Dankzij GPS-metingen is de piste overal even dik en wordt er voorkomen dat de alm bodem wordt beschadigd.

Wellicht is het u ook ontgaan dat het skigebied van Kitzbühel deze zomer een natuurbeschermingsprocedure is gestart. Deze is aangevraagd bij de commissie van het district Zell am See. De districtscommissie van Zell am See voerde een procedure uit op basis van ecologisch en geologisch advies en deskundigheid. Hieruit is gebleken dat er geen van de gestelde natuurbeschermlimieten op de Resterhöhe wordt overschreden. Daarnaast heeft de milieuadvocaat van het Salzburgerland goedkeuring voor het sneeuwdepot tot zeker 2034 verleend. Voorwaarde is wel dat de vergunning geldt voor een sneeuwdepot van maximaal 4.500 m2. Precies genoeg voor de skipiste op de Resterhöhe.

Verder staat er in de vergunning de volgende eisen/regels:

· De omvang van het sneeuwdepot mag de 4.500 m2 niet overschrijden,
· Pas vanaf 11 oktober mag er sneeuw op de piste worden gereden,
· Er moeten passende maatregelen worden genomen voor de het behoud en onderhoud van een moeras ter grootte van 30.000 m2 nabij de piste,
· Er is een duidelijk aanspreekbaar partij mocht het depot defect gaan en de sneeuw smelten

De bewering dat skigebied Kitzbühel vals heeft gehandeld verwerpen wij ten zeerste. Kitzbühel doet er alles aan om de natuur te beschermen en gasten toch een skipiste aan te kunnen bieden. Kitzbühel is hier altijd open en transparant naar de buitenwereld in geweest.

Uw bewering dat we valse informatie in het algemeen en vooral over economische gegevens verstrekken, verwerpen we ten zeerste. We bevestigen onze communicatie volledig, er werden maar liefst ongeveer 100.000 ritten geteld bij de 4SB Resterkogel (de faciliteit voor de trainingspiste) Telling is gedaan van de start in oktober 2018 tot 30 november 2018.

Hoewel we natuurlijk verschillende meningen accepteren en ook controversiële opvattingen respecteren, verwachten we ook hetzelfde gedrag terug van deze afwijkende meningen.

Samenvattend is ons aanbod op de Resterhöhe ecologisch gezien duurzaam, economisch zinvol voor het Skigebied Kitzbühel. In dit verband willen we erop wijzen dat het energieverbruik van een skiër op een skidag op basis van een onderzoek van de Duitse bergbahn organisatie even hoog is als dat van een auto met 7 liter gemiddeld brandstofverbruik per 100 kilometer op een rijafstand van 22 kilometer.

Dr. Josef Burger
Skigebied Kitzbühel

Kitzbühel Resterhohe Seizoenopening

Resterhohe

Kitzbühel Resterkogel sneeuwdepot

Bron: Meinbezirk

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Instagram Banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...