Kitzbühel: Waar het alpineskiën in Oostenrijk begon

Skiwonderteam Kitzbühel

Kitzbühelerhorn oude gondel

Kitzbühel: Waar het alpineskiën in Oostenrijk begon

Kitzbühel is een van de bekendste dorpen van Oostenrijk en ook zeker in de skiwereld. Het skigebied is berucht met dank aan de Hahnenkammrennen). Het dorp telt maar 8544 inwoners, maar in de winter overtreffen de toeristen de inwoners qua aantallen met ruime cijfers. Kitzbühel is tevens de geboortestad van Franz Reisch, Toni Sailer en Hansi Hinterseer, de laatste woont er nog. Een bekende inwoner van bezirk Kitzbühel was “der Kaiser” Franz Beckenbauer. Al sinds 1893 wordt er al in dit gebied geskied. Het was ook het eerste gebied in Oostenrijk waar geskied kon worden.

Een korte geschiedenis:

In 1165 verschijnt in een Chiemseedocument de naam Chizbuhel voor het eerst in de boeken, een samensmelting van Chizzo en Buhel wat de karakterisering van de geografische ligging vertegenwoordigt.

In 1450 kwamen de hoogtijdagen voor wat betreft de mijnwerken in Kitzbühel, maar het duurde tot in de 16e eeuw, voordat men zilver aantrof in de mijnen. Rond 1850 begon het zomertoerisme op te bloeien en werd Kitzbühel in 1875 aangesloten op het spoorwegnetwerk van Oostenrijk. Hierdoor steeg het toerisme. Niet veel later kon men ook in de winter de toeristen verwelkomen, dit gebeurde nadat in 1893 Franz Reisch als eerste mens vanaf de Kitzbühel Hörn naar beneden skiede. Volgens documenten werd twee jaar later de eerste race gehouden. Deze race was een kleine race georganiseerd door Franz Reisch en Jozef Herold en was klein van opzet, die door Herold gewonnen werd.

De lokale krant ”Kitzbüheler Bezirks – Bote” meldde al in 1900 de eerste officiële kampioenschappen in Kitzbühel, wat ieder jaar plaatsvond op 6 januari. Overigens waren dit nog niet de Hahnenkammrennen. De eerste Hahnenkammrennen werden pas in 1931 georganiseerd. Het eerste hotel in Kitzbühel die haar deuren opende tijdens de winter was Schloss Lebenberg. Dit gebeurde in 1888 door de stijgende ontwikkeling van het wintertoerisme.

Een andere prominente persoon die niet vergeten mag worden is Toni Sailer, geboren in Kitzbühel.Hij was de eerste wereldster in de skiwereld. Toni heeft tijdens de Olympische winterspelen van 1956 in Cortina d’Ampezzo (Italië) 3 gouden medailles gewonnen. Hij en zijn Kitzbühel wonder skiteam domineerde de skiwereld jarenlang. Hij was pas 22 toen hij stopte met wedstrijdskiën. Toni heeft ook in diverse speelfilms gespeeld en was ook nog een tijdje eigenaar van een Camping in Kitzbühel.

Na zijn actieve skicarrière was hij 30 jaar lang betrokken bij de skischool de “Rote Teufel” waar menig kind en volwassene heeft leren skiën. Tevens werd hij in 1999 verkozen tot de Oostenrijkse sportman van de eeuw. Op 24 augustus 2009 op 74 jarige leeftijd overleed hij in Innsbruck.

Hansi Hinterseer mag ook niet ontbreken. De superster uit Oostenrijk begon als skiër, waar hij in 1974 op het onderdeel de slalom de Hahnenkammrennen won. De inmiddels 60 plusser is nu vooral schlagerzanger, presentator en acteur. Hansi werd in 1993 als zanger ontdekt door niemand minder dan Jack White.

Franz Reisch:

“Sepp, i muaß dir oane oberhaun, damit du woaßt, wie schön es war!”,
Franz Reisch tegen zijn vriend Josef Herold: Ongeveer vertaald als: “Sepp ik moet je toch echt overhalen om mee te gaan, dan weet je hoe fantastisch het was

Het begon allemaal met de bevlogenheid van een persoon, nadat hij in de winter van 1892/1893 een boek had gelezen van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen, waarin hij op langlauf-ski’s door Groenland ging en zijn enthousiasme over de skisport sprak.

Franz bestelde een aantal “planken” uit Noorwegen ondanks dat de aantal inwoners van Kitzbühel nogal sceptisch waren. Men dacht dat hij helemaal gek geworden was. Snel erna begon hij zijn expedities in de omgeving van Kitzbühel, en op 15 maart 1893 skiede hij de Kitzbühel Hörn af. In de eerste editie van de “Der Schneeschuh” die op 1 november 1893 uit kwam beschreef hij zijn ervaringen vergezeld met de foto’s gemaakt door zijn vriend Josef Herold, dit wordt beschouwd als het eerste ski gerelateerde artikel.

Mede hierdoor begon mensen in 1895 ski trips te maken en werden er ook races georganiseerd, dit zorgde ook voor het opgang brengen van het wintersport toerisme in Oostenrijk. De eerste appartementen werden geopend net als de nodige hotels, en de eerste skischool opende zijn deuren. Uiteindelijk werd in 1902 de beroemde Kitzbühel Skiclubs (K.S.C.) opgericht.

Franz Reisch heeft niet lang kunnen genieten van de opkomst van de wintersport, tijdens een skitrip op de Schattberg overleed hij. Dit was op 6 januari 1920 hij werd maar 56 jaar.

Skigebied:

Kitzbühel vormt samen met Kirchberg, Jochberg en Paß Thurn een skigebied met ca. 170 kilometer aan pistes en een liftcapaciteit van ruim 80.000 personen per uur, hiermee wordt er gezorgd dat er ca. 1 miljoen wintersporters per seizoen snel en comfortabel gebruik kan maken van de 72 km blauwe pistes, 74 rode pistes en 24 km zwarte pistes. Het gebied heeft tot op grotere hoogte gras als ondergrond waardoor een dun laagje sneeuw voldoende is om goed te kunnen skiën of snowboarden. Tevens heeft het gebied naast moderne en snelle liften ook de nodige sneeuwmakers.

Het gebied was tot de tweede wereld oorlog het belangrijkste winterresort.

Ondanks dat er al in 1893 geskied werd op de Hörn duurde het tot 1924 tot dat er een studie werd gehouden over het bouwen van een skilift op de Hahnenkamm, en pas in 1929 werd de eerste lift geopend. De exploitant was de in 1929 opgerichte Bergbahn AG Kitzbühel.

In 1951 kreeg Kitzbühel een trein om nog meer passagiers de Kitzbühel Horn op te krijgen, 7 jaar later werd de 10 miljoenste passagier verwelkomt. Daarna gaat de ontwikkelingen snel, zo wordt het gebied in 1959 uitgebreid met de gebieden Kirchberg, Jochberg en Paß Thurn en fuseren de Kirchberger GmbH en Bergbahnen AG in 1969. Ook komt de Bichlalm bij het gebied en wordt in 1980 de oefenberg Obergaisberg geopend, en vier jaar later wordt de Fleckalmbahn in gebruik genomen.

De eerste sneeuwmachine wordt in 1993 geïnstalleerd en krijgt men in 1996 een nieuwe kabelbaan om op de Hahnenkamm te komen. Tussen 1993 en 2001 worden verschillende verbeteringen aangebracht aan de sneeuwmachines, waterreservoirs en liften. Tussen 2001 en 2023 zijn er de nodige verbeteringen aangebracht waardoor het een op en top skigebied is.

hahnenkammbahn oude gondel

Kitzbühel nostalgische fotos

Boven Franz Reisch Kitzbühler Horn, onder de wonderteam van Toni Sailer (rechts op de foto).

Skiwonderteam Kitzbühel

Steinbergkogel in Kitzbühel. Thans draait daar een 8 persoonsstoeltjeslift

Hieronder nog een hele oude video uit 1953. Wat een heerlijke ouderwetse beelden.

Bron: Kitzbühel

Ieder jaar maken we een rondje langs de Hahnenkamm en dan de afdaling Streif. Op 14 januari 2024 hebben we onderstaande video opgenomen.

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×