Kitzlochklamm in Salzburg

Kitzlochklamm Salzburg

De Kitzlochklamm is een kloof ontstaan door de Rauriser Ache. De kloof is 1500m lang en overbrucht een hoogteverschil van meer dan 100m. Hij bevindt zich op de grens van de gemeentes Taxenbach en Lend in het Salzburgerland. De naam “Kitz” komt van de geiten, oftewel “Kitze”, die in vroegere tijden in de zomer veel de koelte van de kloof opzochten.

De Kitzlochklamm wordt vaak als alternatief voor de bekendere Lichtensteinklamm gebruikt als deze door wateroverlast of lawines gesloten is. Hoewel de Kitzlochklamm wat kleiner is, is hij absoluut de moeite waard om te bezoeken. Zoals bij de meeste kloven, valt er vanaf de weg nog niet zoveel te zien. Een kleine afslag in Taxenbach brengt je als snel het dal in, waar je de rivier die uit de kloof komt lopen oversteekt. Dit is ook een punt waar verschillende rafting scholen te vinden zijn voor een avontuurlijk boottochtje. Na nog ongeveer 100m de weg te hebben gevolgd, is er parkeergelegenheid naast de ingang te vinden. Mocht deze vol zijn, dan zijn ook dichter bij de hoofdstraat parkeerplaatsen speciaal voor bezoekers van de kloof.

Kitzlochklamm Salzburg

De route door de kloof duurt ongeveer 1.5 tot 2 uur, als je de tijd neemt om alles rustig te bekijken en foto’s te maken. Het pad slingert zich eerst langs het water op om al snel zicht te geven op de waterval die de kloof uit komt stromen. Daarna gaat het via houten platforms en trappen door de kloof omhoog. Na de laatste steile trap bestaat er een keuze tussen linksaf of rechtsaf. Ga eerst rechtsaf om de rest van de kloof te bekijken. Je loopt dan verder door een tweetal tunnels, komt langs het ?Gat naar de Hemel? en hebt uiteindelijk mooi uitzicht van bovenin de kloof naar beneden. Aan het einde kom je uit bij de andere ingang van de kloof. Vanaf hier starten meerdere wandelroutes buiten de kloof om. Hier is ook een kiosk waar koffie en snacks te krijgen zijn.

Na een kleine pauze, loop je terug naar de kruising en vervolg je de weg (voorheen keuze ?linksaf?)  Hierdoor maak je een “Klamm-ronde” en zie je alles wat de kloof te bieden heeft. Langs deze weg kom je langs de overblijfselen van het goudmijnen en de oude hermitage. Hierna loopt het pad langzaam de kloof uit en zig-zaggend langs de bergwand naar beneden, terug naar het startpunt van de kloof en de parkeerplaats.

Een bezoek aan de kloof is eigenlijk met elk weertype een leuke ervaring. Op warme dagen heerlijk koel, en op regenachtige dagen beschut. Let wel op dat bij regen het op sommige plekken glibberig kan zijn. Door de goed onderhouden route en trappen, is de wandeling te doen voor vrijwel iedereen die goed ter been is en niet te veel last heeft van hoogtevrees. De kloof is van begin mei tot midden september geopend. Met een entree van 6 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen, is het ook een betaalbaar uitje. En als je de hond mee wilt nemen, deze mag gratis naar binnen en bij de ingang zijn ook zakjes voor ontlasting gratis mee te nemen. Kortom, een leuk gezinsuitje in het land van Salzburg!

Kitzlochklamm Salzburg

En wie ben ik? Gabriëla is de naam! Of Gabi zoals de Oostenrijkers zeggen. Enkele jaren geleden heb ik Nederland verruilt voor Kaprun. Met de Kitzsteinhorn in mijn achtertuin, geniet ik elk seizoen van wat de bergen mij te bieden hebben. Tussen mijn werk als sneeuwsportleraar en bergwandelgids door, houdt ik jullie op de hoogte van nieuwtjes omtrend winter- en bergsport, activiteiten in de Kitzbüheler Alpen en bezienswaardigheden in het mooie Pinzgau!

Liebe Grüße uit Kaprun!

Gabi

Gabi Andrei

Logo Holiday Hikes

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht