Kletsnatte maandag, dinsdag wintereinbruch


Afgelopen avond en nacht schampte een actief frontje Oostenrijk waardoor het vooral aan de noordkant enige tijd flink geregend heeft. Ook kwam onweer voor in oa Salzburg! Daarbij lag de sneeuwgrens op ongeveer 1500 meter. Deze ochtend is het m.u.v. de regio Liezen overal droog en kan de zon even doorbreken. Deze ochtend komt de zon er het beste bij aan de zuidkant, Tirol en Salzburg. Dat biedt een mooi moment om bijvoorbeeld een gletsjergebied aan te doen. Maar pas op, er staat veel wind! Ook volgt al snel nieuwe regen vanuit het westen.

Vanmiddag trekt een warmtefront via het westen over en veroorzaakt veel regen. De bovenlucht wordt flink warm en de sneeuwgrens stijgt van vanmorgen vroeg 1500 meter naar vanmiddag 2300 meter. Een forse stijging. Daarbij gaat het bij vlagen ook flink waaien. Hou hier rekening mee want hierdoor zullen enkele skiliften sluiten.

Ook vanavond en vannacht blijft het doorregenen aan vooral de noordkant. De zuidkant komt er relatief goed vanaf met overwegend droge condities.

Morgen blijft het aan de noordkant zwaar bewolkt. Tijdens de ochtend is het in Tirol, Voralberg en aan de zuidkant droog. In het Noordoosten regent het flink door waarbij de sneeuwgrens van 2400 meter naar 1800 meter daalt. Ondanks de bewolking is het uitgesproken mild. De temperatuur wordt namelijk flink aangewakkerd door de stormachtige wind. Het wordt 12 tot 18 graden in de dalen, met een zeer lokale uitschieter richting de 20 in Oost-Tirol of Karinthië. In de middag volgt ook weer regen in delen van Tirol en Vorarlberg.


In totaal kan er een aardige bak warm water aan de noordkant vallen. Ruim 70mm is zelfs in Oberösterreich mogelijk. Samen met smeltwater van sneeuw kan dit lokaal wat problemen geven. Gelukkig worden er geen grootschalige problemen verwacht. Wel bestaat er een risico op (natte-)sneeuwlawine’s.


Gelukkig is het morgenavond en nacht de beurt aan een actief koufront. De inzettende regen is de voorbode van koudere lucht en tijdens de nacht daalt de sneeuwgrens flink. Dinsdagochtend ligt de sneeuwgrens vervolgens rond de 800 meter. De winter is op veel plaatsen terug!

Dinsdag overdag blijft het aanhoudend sneeuwen waarbij de sneeuwgrens van 800 meter naar 500 meter zakt.

In de nacht naar woensdag en woensdagochtend sneeuwt het krachtig! Een compelete wintereinbruch is het resultaat met een dikke laag sneeuw tot in de dalen. Uiteindelijk valt er ruim 20 tot 50 centimeter verse sneeuw! Op de hogere toppen gaan we richting een meter (want boven de 2300 meter sneeuwt het de komende 48uur ook al).

Goed nieuws na een paar slechte dagen!

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht