Koel en wisselvallig weekend, nieuwe week rustiger

Het prachtige nazomerweer van gisteren is afgelopen nacht snel ten einde gekomen. Vandaag vielen er talloze (winterse)buien met onweer, hagel en (natte)sneeuw. Gisteren was het nog ruim 25 graden in sommige dalen, vandaag haalde we nog niet eens de 10 graden. Ronduit koel dus. Boven de 1500 tot 1700 meter is het winters, met droge sneeuw. Dit door de komst van een prachtige Norstau zoals hierboven te zien is. Ook de komende dagen blijft het koud met buien…

Morgen vallen er opnieuw enkele buien, maar zijn er ook enkele brede opklaringen. Het is de koudste dag van de week, met in vele dalen kwikwaarde’s tussen de 4 en 9 graden. De sneeuwgrens ligt over het algemeen rond de 1200 meter in de ochtend, stijgend naar 1700 meter in de middag. Maar niet overal in Oostenrijk is het koud herfstweer. Aan de Alpenzuidkant (regio’s Villach – Klagenfurt) zorgt de Nordstau voor een fohn-effect. Het is hier dan ook een stuk zonniger en aangenamer, met veel zon kan het zelfs nog 15 graden worden.

Vanaf zondag wordt de Nordstau zwakker en draait de wind langzaam naar een meer Westelijke richting. Het wordt opnieuw zonaal met een toevoer van enkele zeer actieve storingen. Hierdoor blijft het koel, windig en meest bewolkt. De sneeuwgrens stijgt wel wat, naar 1800 tot 2200 meter.

Maar er is ook goed nieuws. Langzaam knapt het weer toch op komende week, en vanaf woensdag wordt het ook weer aangenamer. Door de komst van waarschijnlijk een hogedrukgebied, zouden we eind komende week kunnen gaan genieten van een beetje nazomer. We gaan het volgen!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel Zoek en Boek

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...