Koeler met soms een bui

Onweersbuien maken gisternamiddag een einde aan een tropisch warme dag

Koeler met soms een bui
Het is vanaf vandaag een stukje koeler in Oostenrijk, en daarbij blijft het zeker niet droog. Overal kan namelijk een bui vallen. Gisteren maakte onweersbuien een einde aan een zomerse periode met gisteren zelfs tropische temperaturen op ons eigen weerstation in Brixen im Thale (gemeten maximaal 30,5 graden). Met name de bui die over noordoost Tirol trok was heftig met een supercel (zichtbaar op de foto hierboven), in St. Johann en omgeving kwamen grote hagelstenen tot circa 5cm naar beneden.

Verwachting vanmiddag

Vandaag is het een stuk koeler in een groot deel van Oostenrijk. Met name in het westen liggen de middagtemperaturen een stuk lager met maximaal 19 tot 23 graden. Daarbij overheerst de bewolking en valt er soms een beetje regen uit de bewolking. Maar een stukje oostelijker is de lucht nog warmere en vochtiger. Hierdoor ontstaan dan ook in de loop van de dag nog enkele onweersbuien. Maar voor de buien uit wordt het met geregeld nog de zon erbij maximaal 24 tot 28 graden.

Morgen blijft deze tweedeling bestaan, alleen ligt de temperatuur nog eens een 2 tot 3 tal graden lager. Het is dus nog een fractie koeler. Daarbij blijft de bewolking overheersen in het westen terwijl in het oosten de zon nog soms doorbreekt. Opnieuw zijn er in dit deel van Oostenrijk enkele stevige regen- en onweersbuien mogelijk. Vooral in Karinthië kunnen deze buien stevig uitpakken met hagel en windstoten. Maar er zullen ook genoeg plekken zijn waar het droog blijft.


Donderdag breekt de zon weer door en blijft het overal droog. Maar super zonnig wordt het helaas niet met een mix van vooral wolkenvelden en zonnige momenten. Daarbij hebben we te maken met een noordwestelijke stroming en wordt het in het westen weer een paar graden warmer terwijl het in het oosten relatief gezien koeler is.

Vrijdag volgt een kopie van de donderdag. Maar het is wel zonniger dan de donderdag, ook de dagen erna is het prima meiweer met temperaturen rond de norm.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

PS gisteravond maakte Jeroen nog deze onweersbeelden!

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Oostenrijkse Winkel grote banner

St Johann in Tirol Banner Zomer 1000x600

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...