Koeler met zware onweersbuien

Oostenrijk ligt momenteel in een zadelgebied tussen 2 luchtsoorten in. Vanuit het noorden stroomt koelere lucht Europa binnen, terwijl in het zuiden de hitte nog altijd zit. De scheidingslijn tussen deze 2 luchtsoorten is ingetekend als een koufront boven Oostenrijk. Op dit koufront ontstaan vandaag maar ook morgen flinke onweersbuien.

Deze ochtend trekken de eerste buien, soms met onweer, vanuit Duitsland Vorarlberg en Tirol binnen. Uiteindelijk deactiveren deze buien de komende uren. Maar nog voor het middaguur ontstaan tussen Innsbruck en Mariazell nieuwe onweersbuien. Deze buien kunnen activeren tot opnieuw zware buien met mogelijk wateroverlast en schade. Omdat er maar weinig wind staat kunnen de buien soms lang op dezelfde plaats hangen. Hierdoor zullen de verschillen per dal soms enorm groot zijn. In de middag trekken de onweersbuien Karinthië en Stiermarken binnen. Hier kan het voor de buien uit nog 29 graden worden. Elders is het koeler dan de laatste dagen met 22 tot 26 graden. Droog blijft het vanmiddag in Vorarlberg en het uiterste oosten.

Morgen ligt de scheidingslijn tussen de koelere en warmere lucht een stukje zuidelijker. Vooral in Tirol, Karinthië en Stiermarken komt het snel tot zware onweersbuien. In het Flachland blijft het droog, hier kan het met voldoende zon nog 25 tot 30 graden worden. In gebieden met herhaaldelijk onweersbuien is het meest tussen de 19 en 24 graden.

Donderdag is de atmosfeer rustiger en de warme lucht spreidt zich opnieuw over Oostenrijk uit. Alleen uitgesproken heet wordt het gelukkig niet meer met 27 tot 31 graden. Met voldoende zon wordt het genieten. In de middag zullen rondom de hoofdkam wel enkele regen- en onweersbuien ontstaan. Vrijdag weinig verandering in dit beeld.

Het weekend brengt opnieuw tropenweer met hoge temperaturen en aardig wat zon. Maar na het weekend lijkt het stromingspatroon te veranderen. We lijken de 2e week van juli de zomer even kwijt te raken met een koele noordelijke stroming en kille regenbuien.

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht