Komen er donderdag nieuwe maatregelen

Pitztaler Gletser uitzichtplatform Mittelbergbahn

Komen er donderdag nieuwe maatregelen. Met de huidige snelheid van nieuwe positief geteste mensen  is dit idee niet zo heel raar.

De Omikron-variant zorgt ook in Oostenrijk voor een explosie van nieuwe positief geteste mensen. Aanstaande donderdag zal de federale regering, gouverneurs en experts van de landelijke Covid Crisis Coördinatie (Gecko) donderdag de koers uitzetten. Men vreest voor een golf met maximaal 15.000 besmettingen per dag wat mogelijk ook kan lijden tot meer druk op de zorg. Vandaag zijn er 5.496 mensen positief getest.

Volgens een meta-analyse van internationale studies met bijna 30 miljoen deelnemers wereldwijd had 40% helemaal geen symptomen. Deze asymptomatische geïnfecteerde personen dragen aanzienlijk bij tot de verspreiding van Covid-19 (bron).

Nieuwe lockdown?

Er zal gesproken worden over het aanscherpen van de maatregelen maar ook over het verkorten van de quarantaine. Momenteel moeten mensen die besmet zijn met Omikron en na contact met iemand die besmet is met Omikron in Oostenrijk meestal tien dagen in quarantaine. Voor contactpersonen in categorie 1 (K1) is na vijf dagen een gratis test mogelijk. Gevaccineerden en herstellenden worden ook beschouwd als contactpersoon 1, dus ze moeten in isolatie zijn. Bij de vorige coronavirusvarianten was dit niet het geval. Maar met de snelle expansie van Omikron kan dit ervoor zorgen dat in één klap een groot aantal werknemers afwezig zullen zijn. Meerdere gouveneurs spraken zich al voor een verkorte quarantaine vooral voor gevaccineerde mensen.

Er wordt wel gepleit voor het openen van de scholen aldus Tiroler Onderwijsraadslid Beate Palfrader (ÖVP), ook als er strengere maatregelen worden aangekondigd (bron).

Of er een nieuwe lockdown wordt afgekondigd is niet bekend er gaan geruchten dat er tot eind januari een lockdown komt. Toch overheerst het gevoel bij navraag dat er geen nieuwe lockdown komt op korte termijn de cijfers zijn goed en 71% is gevaccineerd (bron). De Omikron-variant zorgt (nog) niet voor zorgwekkende situaties zoals eerder in november. Ook het einde van de kerstvakantie en de daarbij einde van de groote drukte lijkt een nieuwe lockdown niet waarschijnlijk. In Oostenrijk zal het vanaf volgende week een rustige periode aanbreken tot de voorjaarsvakantie.

Het kan natuurlijk zo zijn dat er extra maatregelen worden aangekondigd om zo de besmettingen terug te dringen of onder controle te krijgen zoals bijvoorbeeld in Tirol voor de skileraren.

In week 52 werden 2.915 met het delta-variant en 4.360 met het Omikron-variant positief getest. De nieuwe variant neemt snel de overhand en is in een week tijd verdubbeld (bron). Ondanks een stijging van het aantal positieve gevallen, is het nog niet terug te vinden in het aantal ziekenhuis- en IC opnames. De ziekenhuisopnames ligt op het laagste punt sinds oktober 2021, met 707 mensen op de verpleegafdeling en 321 mensen op de IC-afdelingen (bron). De stijging in aantal positieven ligt vooral bij de jeugd waarbij de 65+ vrij laag en stabiel ligt aldus het dashbord.

De 5.496 gevallen die vandaag zijn gemeld ligt wel ruim boven het zevendaagse gemiddelde van 3.687 en geven een zevendaagse incidentie van 288,9 per 100.000 inwoners. De actieve gevallen namen ook toe met 3.432 naar 37.762 en de ziekenhuisopnames namen met 21 toe naar 1.038 mensen. Terwijl de IC opnames met vier daalde naar 316 mensen. Helaas zijn er gisteren 25 mensen overleden en de afgelopen week al 112. Sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie in Oostenrijk zijn in totaal 13.784 sterfgevallen in verband met Covid-19 gemeld, wat neerkomt op 154,3 mensen per 100.000 inwoners.

Of er daadwerkelijk een nieuwe (korte) lockdown wordt aangekondigd of wat voor andere maatregelen horen we donderdag.

Lees ook onze liveblog.

Bronnen: o.a. ORF.at en tt.com

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Ski Outlet Logo

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...