Komen en gaan van storingen

De dag start op veel plaatsen met vergelijkbare bewolking

Komen en gaan van storingen
Afgelopen nacht zorgde een storing voor regenbuien in Vorarlberg, Tirol en Karinthië, elders bleef het droog. Vanmorgen start de dag op de meeste plaatsen droog maar wel bewolkt. In sommige dalen kan veel restbewolking (hangwolken) aanwezig zijn. Hierdoor stijgt de temperatuur minder rap dan de voorgaande dagen en blijft de temperatuur vandaag steken op een nog altijd aangename 16 tot 19 graden. De lucht is de hele dag duidelijk vochtiger en de zon heeft het vooral hier moeilijker, alleen in het noordoosten breekt de zon nog flink door. Tijdens de middag ontstaan in het westen buien, waarbij het aan de zuidkant waarschijnlijk droog blijft. Hier liggen ze in de neerslagschaduw van de Karawanken want in Slovenië valt juist veel regen vandaag.


Zaterdag komt een storing via de Golf van Genua dichterbij, maar door de trekrichting ligt Oostenrijk zaterdag grotendeels in de neerslagschaduw van dit systeem. Er komt een föhn te staan die vooral in Tirol stevig kan waaien. Het blijft droog en met geregeld veel ruimte voor de zon stijgt de temperatuur naar 20 tot lokaal 24 graden! De grootste kans hierop is weggelegd voor Innsbruck maar ook Zell am See. Dit is pure warmte advectie die vrij komt, want de aangevoerde lucht gaf amper een 20 graden in Italië. Aan de zuidkant staat een föhn vanuit Slovenië en kan het nog 22 of 23 graden worden. In de loop van de dag wordt de bewolking dikker en volgt vanuit Vorarlberg de eerste neerslag. Daarbij trekt de wind aan en kan het stormachtig worden.


Zondagochtend is het dan bewolkt en verspreid over Oostenrijk regent het, of sneeuwt het. Tijdens intensieve neerslag daalt de sneeuwgrens naar 1000 meter of lokaal nog iets lager. Daarbij staat een krachtige noordenwind en op 1500 meter vriest het enkele graden. Aan de zuidkant ook regen maar niet zo intensief en bij een hogere sneeuwgrens.

Na het weekend keert langzaam rustiger weer terug.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Oostenrijkse Winkel grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Instagram Banner

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht