Komende 48uur zware sneeuwval tot in de dalen

Komende 48uur zware sneeuwval tot in de dalen

climax

Deze koude fase waar we al enkele weken in zitten bereikt de komende 48uur zijn climax. Een langgerekt koufront ligt stationair boven West-Oostenrijk en trekt langzaam richting het Zuidoosten. Achter dit koufront waait de wind uit het Noorden en hierdoor bereikt koude noordpool-lucht Oostenrijk. Hierdoor gaat het flink sneeuwen tot in de lagere dalen…

climax2

Op dit moment zien we het koufront over een groot deel van Oostenrijk liggen. Aan de Zuidoost-kant zitten ze nog in de zachtere lucht, hier liep vandaag het kwik op naar een graad of 19. Aan de andere kant van het front zitten ze al in de koude lucht. Bijvoorbeeld in zuid-Duitsland waar het vandaag al flink sneeuwden, veel plaatsen zoals Ulm of Kempten werden wit.

image_20170426_sn_640x426_966cf93f5077a8545772ece0159c8c96

Dit resulteerde al in flinke overlast want door de sneeuwval zijn er talloze bomen omgevallen. De bomen werden topzwaar doordat ze ook al volop in het blad zitten. Het gaf verder wel mooie plaatjes. Morgen en overmorgen verwachten we ook soortgelijke beelden vanuit de Oostenrijkse dalen.

72_24

Morgen sneeuwt het al flink in Voralberg, Tirol en Salzburgerland. Overmorgen trekt de sneeuwval ook naar andere delen van het land. Over het algemeen daalt de sneeuwgrens naar 500 meter en dat is tot in de meeste dalen. In het Noorden kan de sneeuwgrens vooral in de ochtenden wegzakken tot in de laagste dalen. Steden zoals Innsbruck en Salzburg kunnen eventjes wit worden. In totaal valt er op hoogtes tussen de 800 en 1500 meter 30 tot 60 centimeter aan sneeuw. Hierboven is ruim een meter mogelijk !

De sneeuwval in de lagere dalen kan dramatische bijwerkingen hebben. Naast het vriesgevaar voor de landbouw kunnen diverse bomen ook het gewicht van de sneeuwval niet aan. In dalen zoals het Inntal zijn de loofbomen al volop in het blad. Vooral op deze hoogtes (400-800m) waar de sneeuw wat nat-er valt kunnen takken snel uitbreken. En door het ontbreken van een sterke wind zijn flinke ongestoorde ophopingen op takken en loof mogelijk. Blijf dus uit bosgebieden en parken boven de 400 meter de komende 48uur, het gevaar van uitbrekende takken is groot.

tcdc_17043018_17042600

Na de sneeuwval klaart het zaterdag flink op, daardoor is er in de nacht naar zowel zaterdag als zondag is strenge vorst mogelijk. Boven dalen met een sneeuwdek kan het afkoelen tot -10C. Gelukkig niet meer extreem als afgelopen week.

Zondag komt door de komst van een zwak hogedrukgebied de zon weer goed terug. Op Oost-Tirol, Karinthië en Stiermarken na, schijnt overal de zon flink en warmt het lekker op. Echt kaiserwetter ! De dagen hierna zijn nog wat onzeker. Maar het koude weerbeeld met noord regime zijn we kwijt.

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht