Komende dagen kouder en zonnig

Komende dagen kouder en zonnig

15515690_10210232577565101_1647458552_o
Wat was het vandaag weer een prachtige en zonnige dag in Oostenrijk. Vandaag schoot Eric deze foto in het op 1300 meter hoog gelegen Hoch-Brixen. Zo op het eerste gezicht ziet het er nog niet echt diep winters uit, maar de condities op de piste’s zijn echt geweldig. Volgens Eric zijn er geen ijsplaten te vinden en is de sneeuw poederig van kwaliteit. Maar goed, nu weer terug naar het weer …

blok1

Nog altijd wordt het weer bepaald door een sterk hogedrukgebied. Hierdoor blijven storingen op afstand en kan de zon de komende dagen flink schijnen. Enkel in de lagere dalen, of het vlakkere oost-gedeelte, kan er mist vormen die hardnekkig blijft. Verder is het niet al te warm met overdag temperaturen iets boven nul en vorst in de nachten.

blok2

In het weekend verplaatst de kern van het hogedrukgebied zich verder Noordoostwaarts. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een wat koudere stroming en gaat het geleidelijk afkoelen. De vorstgrens op de middag zakt van 1900 meter naar 600 op dinsdag. Ook is de lucht wat vochtiger en zullen we de zon minder zien. Hierbij is een kans dat het uit de bewolking tot wat lichte sneeuwval kan komen, maar grote hoeveelheden blijven uit. Tijdens heldere avonden komt het tot zeer strenge vorst. En dat is goed nieuws voor de sneeuwkanonnen !

belaagd

Maar vanaf woensdag wordt het echt spannend. Oostenrijk komt in een zadelgebied te liggen, een soort niemandsland, tussen enerzijds in het Westen storingen met sneeuwval, en anderzijds koude droge lucht uit het Oosten. Beide hebben op dit momenteel evenveel potentie om uiteindelijk Oostenrijk te ‘veroveren’. Al ga ik vandaag meer voor de optie dat uiteindelijk de storingen uit het Westen het zullen winnen. En daarmee stijgt de kans op serieuze sneeuwval richting het kerstweekend. Maar dat is nog even ver weg en we houden slag om arm. Eerst gaan we de komende dagen genieten van een heerlijk zonnetje.

5daags

We houden jullie op de hoogte.

Jeroen Elferink
Meteoroloog voor FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...