Komende dagen sneeuwval, daarna zachter en ook spannender

Eric was vandaag op pad in het skigebied van Kitzbuhel. Deze fantastische plaat heeft hij gemaakt in Jochberg bij de Barenbadkogel

De afgelopen dagen hadden we het al eens bericht, het ziet er momenteel top uit. Tot in de lagere dalen aan de Noordkant ligt er momenteel een mooi pakket sneeuw van meest 20 tot 40cm, met in de bergen boven de 1500 meter 70 tot 120cm. Een prachtige basis voor midden december, en de komende dagen groeit deze laag verder!

Want vanavond begint het langs de Noordkant opnieuw te sneeuwen, en deze sneeuwval houdt de hele zondag in vooral in het Tiroler unterland en Salzburgerland aan. In totaal valt er de komende 24uur 10 tot 15cm sneeuw erbij. Met uitschieters richting de 30cm op de gunstige stuwlagen zoals Leogang. Daarnaast is het goed koud, de temperatuur op 1500 meter ligt tussen de -8C en -10C. Dik inpakken!

En leek het eerder van de week nog dat de meeste sneeuw op maandag zou gaan vallen, momenteel is deze sneeuwval iets meer uitgesteld naar de dinsdag. Het front lijkt een klein beetje te zijn vertraagd, maar dit is niet erg. Want maandag vallen er nog altijd sneeuwbuien, maar de hoeveelheden lijken te gaan meevallen. Verspreid over de dag valt er een centimetertje of 5. Daarbij is het nog altijd koud, met aanhoudende vorst tot zeker 400 meter.

Dinsdag volgt dan het volgende sneeuwfront vanuit het Noorden. De sneeuwval gaat zich vooral concentreren op Voralberg en Westelijk Tirol, hier kan gemiddeld 20cm vallen. Richting het Oosten wordt de sneeuwval steeds minder (Salzburgerland 5 tot 10cm) met uiteindelijk geen sneeuwval in Niederösterreich.

Naast de sneeuwstoring die dinsdag erin komt, begint de luchtdruk ook te stijgen. Het is een teken van mildere lucht die in opmars is richting de Alpen. Langzaam wordt het wat droger, maar gaat de sneeuwvalgrens ook stijgen. Donderdag kan er onder de 1500 meter zelfs regen vallen.

Maar vanaf donderdag wordt het ook spannend. De onzekerheid is groot, er zijn namelijk 3 overduidelijke opties mogelijk.

Optie 1: Het opkomende hogedrukgebied blijft veel invloed uitoefenen op Oostenrijk waardoor het relatief mild is, maar ook zonnig is. Het weerbeeld zou sterk lijken op dat we gewend zijn van de afgelopen 2 kerstvakanties. Echter door de huidige sneeuwcondities kan dit juist een droom worden.

Optie 2: Het hogedrukgebied heeft te weinig invloed en ligt te ver op de oceaan, lagedrukgebieden vanaf het poolgebied weten af te zakken en brengen nieuwe porties kou mee. Regelmatig sneeuwbuien en temperaturen ruim onder het vriespunt.

Optie 3: De (niet echt zo gouden) middenweg. Waarbij er een constant gevecht ontstaat tussen de 2 luchtsoorten. De luftmassagrenze (LMG-de scheiding tussen warme en koude lucht) komt boven Oostenrijk en veroorzaakt sneeuwval maar soms ook regen in de dalen. In mijn ogen het minst gunstige scenario.

De 3 opties zijn goed te zien in de 850hpa temperatuurpluim (temperatuur op 1500m hoogte, locatie: Kufstein). Hoe dan ook wordt het boven de 800 meter een witte kerst, daar ligt nu wel echt genoeg sneeuw voor. Maar het weerbeeld voor de kerstdagen is nog niet bepaald. Dit gaan we volgen!

Fijn weekend,

Jeroen Elferink ‘
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Als toegift nog een prachtige foto van Eric vandaag. Ook bij de Barenbadkogelbahn in Jochberg. Dit is toch perfect!?

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht