Komende week flinke zuidföhn

Komende week flinke zuidföhn. Je zou het niet kunnen bedenken met al die sneeuw die er nu valt maar naar het midden van de week gaan we weer richting zomerse temperaturen door zuidföhn. Een krachtig en uitgestrekt lagedrukgebied boven Groot Brittannië zorgt in de loop van de week voor een zuidelijke stroming.

Zo ver is het echter nog niet. Gisteren sneeuwde het nog volop getuige de bovenstaande foto’s.  Deze foto’s komen uit Kitzbühel en zijn gemaakt bij de Hahnenkamm.

Vandaag is het nog uitgesproken wisselvallig. De zuidelijke deelstaten hebben de beste papieren en daar kan een opklaring voor komen. In de rest van het land komen nog steeds buien voor. De sneeuwvalgrens ligt rond de 1000 meter maar grote hoeveelheden zullen er niet vallen. De wind is noordelijk en in de loop van de dag neemt deze wat af net als de buien. Op 1500 meter is het net onder of rond het vriespunt en in de dalen niet veel warmer dan 4°c. Helemaal aan de oostgrens kan het een graad of 7°c worden.

Zondag wordt het al anders. De wind neemt af en draait naar het oosten. Alleen het uiterste noord/noordoosten heeft nog kans op een bui. De temperatuur gaat in het oosten iets omhoog en de 10°c kan alweer overschreden worden en het uiterste zuidoosten zelfs maximaal 13°c.  In de bergen blijft het aanmerkelijk koeler en de temperatuur verandert daar nauwelijks ten opzichte van zaterdag. In de ochtend is er op uitgebreide schaal vorst. Beschutte dalen kunnen wellicht matige vorst tegemoet zien zodra het flink opklaart maar over het algemeen zal het niet meer zijn dan een paar graadjes. De sneeuw doet de uitstraling toenemen waardoor het koud wordt.

In de nacht naar maandag veranderd het e.e.a. want dan slaat de wind om naar zuidelijke richtingen. Warme lucht wordt richting de Alpen gestuwd maar die lucht is relatief droog. Toch komt die warme lucht uiteindelijk over de hoofdkam heen, daalt, warmt verder op en het resultaat is een dikke zuidföhn zonder dat er noemenswaardige neerslaghoeveelheden gaan vallen. De temperatuur doet er in 1e instantie slechts een klein schepje bovenop. In de ochtend kan het hier en daar nog een graadje vorst geven. In de middag loopt de temperatuur op naar een graad of 10°c in de bergen tot 15°c in het oosten.

Op dinsdag komt dan de echte föhn opzetten en doen de temperaturen een sprong omhoog. Aan de noordkant kan het in sommige dalen al richting de 20°c gaan en is het op 1500 meter ook al 15°C. De vorstgrens overstijgt de 3000 meter. De vers gevallen sneeuw op zaterdag is dan foetsie. En met deze temperaturen en de kracht van de zon is alles in een mum van tijd gesmolten. Woensdag is copy paste van dinsdag maar met nog een graadje erbij en daar kijken we na het weekend weer naar.

Fijn weekend!

Ronaldo

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Haus Steiner

Buffy FANtastisch Oostenrijk

Buffy FANtastisch Oostenrijk… wellicht iets voor jou. We hebben een bestelling gedaan en binnenkort zijn deze te bestellen. Een buffy is net wat comfortabeler te dragen in de skiliften het komende winterseizoen. Binnenkort vertellen we hoe je deze buffys kunt bestellen.

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht