Komt de zomer weer snel terug ?

Komt de zomer weer snel terug ?

We hebben een paar prachtige zomerse weken achter de rug, met zelfs al een hittegolf. Maar vandaag sloeg het weer toch echt drastisch om in Oostenrijk. Een flinke stormdepressie heeft het mooie zomerweer verjaagt, komende avond en nacht komt er zelfs storm met orkaankracht in de bergen te staan. Komt de zomer weer snel terug ?

sat6jun

Dit was de stormdepressie afgelopen middag vanuit de ruimte. Een gigantische krul die vanaf de Noordzee, over de Alpen, richting de Middellandse zee ligt. Met op de krul zware onweersbuien en vooral nabij de depressiekern (Nederland) een behoorlijk stormachtig windveld.

De krul met zware buien die boven Oostenrijk ligt is het koufront die een einde maakte aan de lange mooi-weer periode. Op het koufront kwam het deze middag al tot zeer zware onweersbuien met rukwinden, hagel en grote neerslaghoevelheden, ook vanavond moet het Oosten nog rekening houden met zeer zware buien. Achter het koufront klaart het niet tot nauwelijks op en blijft het druilerig weer met merkbaar langere temperaturen.

uv50_17060700_17060600

En het is heus niet alleen de buien in het Oosten waar vanavond en vannacht rekening mee moet worden gehouden. Vooral in de bergen moet men ook rekening houden met zeer zware windstoten die soms orkaankracht kunnen aannemen. Er zullen op de toppen uitschieters mogelijk zijn tot 130 of 140km/u.

rsum_17060800_17060600

Morgen starten we de dag met veel bewolking en al enkele buien. Daarbij blijft er een stormachtige wind in de bergen staan, die pas aan het eind van de middag een beetje krimpt. Verder blijft het koel, met middagtemperaturen rond de 17 of 18 graden. In de middag gaat het opnieuw flink regenen, vooral Tirol, Karinthië, Steiermark en het Salzburgerland krijgen opnieuw te maken met grote hoeveelheden die oplopen tot 30mm.

Komt de zomer nog wel terug ?

stormparade

Ja en nee. Ja want donderdag wordt het weer rustig in de atmosfeer met veel zon en hogere temperaturen. Nee omdat er voorlopig nog geen stabiel hogedrukgebied komt die depressies op afstand houden.

De komende periode gaat gewoon ronduit wisselvallig verlopen met soms, zoals donderdag, een prachtige zomerdag. Maar de depressie-parade op de oceaan blijft flink doorgaan en zorgt ervoor dat hogedrukgebieden geen lang leven zullen hebben. Komend weekend wordt namelijk alweer opnieuw een stevig koufront, met flinke afkoeling en buien verwacht.

stormparade2

Na het huidige onstuimige weer gaan we eerst eens heerlijk genieten van een prachtige donderdag en vrijdag voordat het weer opnieuw omslaat. Gelukkig is de zomer nog jong en moeten juli en augustus nog komen.

.

door Jeroen Elferink, meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht