Komt er een nieuwe lockdown in Oostenrijk?

Sölden Kaiserwetter foto @ Ron van Vlierberghe

Komt er een lockdown en einde seizoen??? Sölden @ Ron van Vlierberghe 8 november 2021.

Komt er een nieuwe lockdown in Oostenrijk? Nu de drukte op de IC afdelingen en verpleegafdelingen stijgt is de vraag was de 2G regel te laat?

Het aantal nieuwe besmettingen in Oostenrijk heeft een nieuw hoogtepunt bereikt, in 24 uur werden er 11.398 nieuwe gevallen geregistreerd. In dezelfde 24 uur moesten 2.237 mensen in het ziekenhuis worden behandeld voor Covid-19 en stierven 23 mensen. Hiermee komt het zevendaagse gemiddelde uit op 9.110 besmettingen per dag.

Lockdown?

Eerder benadrukte Bondskanselier Alexander Schallenberg (ÖVP) al dat alle verscherpte maatregelen puur gericht zijn op de niet gevaccineerden. Daarbij werd ook benadrukt dat er geen lockdown zou zijn voor degenen die beschermd en gevaccineerd zijn.
Toch is er de vraag of de 2G te laat is gekomen, zeker nu wanneer de situatie in de ziekenhuizen weer dreigend is. Met name in OberÖsterreich  en Salzburg wordt het nijpend, hier is er een lage vaccinatiegraad maar de besmettingen zijn hoog.

 

Er zijn nog te weinig mensen gevaccineerd. Een hoge vaccinatiegraad kan de situatie stabiliseren – zoals bijvoorbeeld in Portugal, Spanje, Italië.

Vaccinatiedeskundige Herwig Kollaritsch, MedUni Wenen

 

De situatie in het regionale ziekenhuis van Salzburg is volgens infectioloog Richard Greil “extreem kritisch”. De situatie zorgt daar ervoor dat men de zorg niet kan garanderen. “We zullen nooit de capaciteiten van het Covid-aanbod kunnen behouden zoals in het voorgaande jaar”, aldus Greil tegen Ö1. Dit gaat ten koste van iedereen, ook van de reguliere afdelingen. Er worden inspanningen geleverd om de patiëntenzorg op het hoogst mogelijke niveau te houden, “maar we bevinden ons in een zeer precaire situatie”.

Om de vierde golf te kunnen doorbreken, zouden direct beperkende maatregelen nodig zijn.

 

Als 2G niet werkt, kan het zijn dat in sommige landen gevaccineerde mensen weer in quarantaine moeten als ze zijn blootgesteld.

Epidemioloog Gerald Gartlehner, Donau Universiteit Krems

 

Geen lockdown

Alle geruchten op social media waarin wordt aangegeven dat vanaf 17 november de bars weer moeten sluiten en dat er een avondklok zou komen is volgens de Kanselier onjuist en hebben  geen enkele basis. Hij verklaarde afgelopen vrijdag dat er geen lockdown komt voor gevaccineerde mensen. Echter was de kanselier een dag later minder stellig hierover in het interview met Kronen Zeitung. Ook vice-kanselier Werner Kogler (Groenen) had de hele zaak een dag later afgezwakt in het ORF-persuur.

Crisisoverleg

Vanmiddag vind vanwege de “zorgwekkende situatie” in  OberÖsterreich en Salzburg een crisistop plaats tussen minister van Volksgezondheid Wolfgang Mückstein (Groenen) en de twee gouverneurs van de getroffen Bundeslanden. Op de vraag of in de twee bundeslanden een regionale lockdown nodig is, zei de minister dat hij niet vooruit wilde lopen op de gesprekken, maar dat ze wisten “dat we ons in een situatie bevinden waarin we maatregelen moeten nemen”.

De huidige situatie moet “zeer serieus” worden genomen, aldus Mückstein woensdagmiddag na de ministerraad. Niet alleen bij besmettingen, maar ook op de IC’s werden voor het eerst drempels overschreden. Maar de nieuwe regels die maandag in werking zijn getreden, die vooral gericht zijn tegen niet-gevaccineerde mensen, zouden al hun eerste effecten hebben.

Anderen lezen ook:

Bron: Krone.at

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Colada Sport2000 banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...