Koning winter is onderweg naar Oostenrijk

De afgelopen dagen was het al vaak diep winters vanaf ongeveer 1200m

Koning winter is onderweg naar Oostenrijk
Na het weekend start de meteorologische lente maar koning winter denkt daar toch heel anders over. De komende tijd is het aan de te koude kant en komt koning winter vrij laat alsnog op bezoek.

Vandaag start de dag met wat lichte sneeuwval vanaf Vorarlberg tot aan Oberösterreich. De sneeuwgrens ligt daarbij tussen de 600 en 900 meter. Grote hoeveelheden vallen er eigenlijk nergens, en al snel wordt het in de loop van de dag overal droog. Aan de zuidkant was het al droog en breekt geregeld de zon door. Met een graad of -5 á -6 op 1500 meter is het tamelijk koel. Vanmiddag kan er juist langs de Sloveense grens nog een vlokje sneeuw vallen terwijl in het noorden de zon steeds beter doorbreekt. Maar vanuit Duitsland volgen ook winterse buien die het Alpenruim vanaf een uurtje of 4 á 5 bereiken.

Vanavond vallen er in een Nordstau een aantal pittige winterse buien in het Salzburgerland, Tirol en Vorarlberg. De sneeuwgrens zakt dan tot het niveau van de laagste dalen. Als het even meezit valt er op veel plaatsen 5 tot lokaal 15 centimeter poeder. Lokale uitschieters omhoog in bijvoorbeeld het Arlgebergte is goed mogelijk, waarschijnlijk kan er zelfs 30 centimeter vallen in het Kleinwalsertal. Helaas blijft het vanaf Oost-Tirol tot Steiermark zo goed als droog, met wolkenvelden koelt het hier niet al te hard af.

Klik op de afbeelding om de animatie te laten lopen

Morgen vormt zich een hogedrukgebied net ten noorden van Oostenrijk. De wind draait dan van noordwest naar noordoost en koude lucht vanuit Rusland bereikt Oostenrijk. Koning winter is bezig met een opmars. Voordeel is wel dat deze lucht vrij droog is. Morgen hangen er m.u.v. Karinthië nog wel veel wolken tegen de bergen aan waaruit het soms kan stof-sneeuwen. Op 2000 meter ligt het kwik overdag rond de -12 graden en de vorstgrens ligt tot in de diepere dalen. Het is ongelofelijk maar het is voor het eerst dit jaar dat we een dergelijke wintersetting hebben te pakken.

De nacht naar zondag en zondag verlopen overal helder. Het vriest vanuit de nacht streng tot zeer streng met minima van -15 of zelfs -20! Zondag verloopt prachtig met kaiserwetter. Het blijft koud dus een dikke jas en thermokleding zijn geen overbodige luxe. Ook na het weekend blijft het eerst nog koud met koning winter in Oostenrijk. Pas later in de week wordt het iets milder.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...