Koning winter wil Oostenrijk veroveren

Wat was het gisteren toch een FANtastische droomdag in Oostenrijk! (bron: Leitenhof)

Koning winter wil Oostenrijk weer veroveren, maar eerst wordt het (record) zacht! Wie deze dagen in Oostenrijk zit zal alle seizoenen voorbij zien komen, want gisteren was het nog diep winters. Vandaag is de lucht helaas alweer milder en valt er deze ochtend lokaal zelfs regen.


We liggen aan de verkeerde kant van de straalstroom. Na het wegtrekken van het warmtefront zijn er vandaag opklaringen maar ook enkele wolkenvelden. In de noordoosthoek kan soms nog wat regen vallen bij een sneeuwgrens die op 2000 meter ligt. De vorstgrens stijgt naar 2300 meter. In de dalen dooit het vanmiddag 10 tot 13 graden. Lokaal door föhnwerking kan het zelfs 14 of 15 graden worden. Daarbij staat in de bergen een vrij krachtige tot harde westenwind.

Vanavond en vannacht is het opgeklaard. In windstille dalen gaat het weer vriezen. Boven de inversie blijft het tot 2300 meter boven nul.

Morgen is het een vleugje lenteachtig. Tijdens de ochtend is het vrijwel overal zonnig met hooguit wat sluierbewolking. De temperatuur stijgt samen met een zwakke föhn razendsnel naar waardes die medio april niet zouden misstaan. Uiteindelijk wordt het in de dalen 11 tot 17 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen weer snel toe en nog voor zonsondergang begint het te regenen in oa. Vorarlberg en Oberösterreich.

De nacht naar zondag verloopt regenachtig bij een sneeuwgrens die pendelt tussen de 1400 en 1800 meter. Er valt z’n 10 tot 15mm regen.

Zondagochtend is het een tijdlang droog maar druilerig. Een perfecte ochtend om wellicht een gletsjerskigebied aan te doen aangezien het tot zeker 1500 meter heeft geregend.

De middag brengt echter wel een weersverslechtering. Het raakt zwaar bewolkt en opnieuw gaat het regenen. Daarbij stijgt de sneeuwgrens nog verder het hooggebergte in. Uiteindelijk pendelt de sneeuwgrens tussen de 2000 en 2200 meter. En alsof dat niet genoeg is gaat er ook nog een behoorlijk wat regen vallen.


Berekeningen lopen nog wat uiteen maar goed nat wordt het wel…

Maandag een tweedeling met in het noorden aanhoudende regen terwijl de zuidkant geniet van prachtig lenteweer. Hier kan het in oa. Karinthië en Stiermarken 20 graden worden!

Dinsdag klapt de stroming om en komt koning winter vanuit het noorden op bezoek. Een heuse kou-inval treft Oostenrijk waarbij de temperatuur hard onderuit gaat. Dinsdag op woensdag kan er wel eens veel sneeuw vallen. Woensdag hebben we trouwens een perfecte nordstau. De eerste van dit seizoen.


En met de weerkaarten die we vanaf 4 februari zien wordt de voorjaarsvakantie steeds zekerder van een mooie laag natuursneeuw. Al zal het de komende dagen wel even afzien zijn…

Jeroen Elferink
Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht