Koning Winter zoekt zijn winter

Koning Winter zoekt zijn winter. Waar zijn toch die strenge vorstperioden gebleven? Die vermaledijde sneeuwdumps in de Alpen? In 2020 heeft Koning Winter waarschijnlijk een sabbatical genomen of hij is zijn winter kwijt. Zo is het nu eenmaal, je kunt simpelweg niet altijd krijgen wat je verlangt. Koning winter is tenslotte niet Sinterklaas of de Kerstman. Maar als ik naar bovenstaand plaatje kijk dan denk ik: “reserveer voor mij ook een stoel en graag een fijne Weizen of Aperol Spritz”. De winter is dan wel ver te zoeken maar de omstandigheden in de Alpen zijn FANtastisch. Eric was gisteren op de Kitzsteinhorn, traumhaft.  Jeroen is in Brixen, traumhaft en onze backend editor Jannes is in de Franse Alpen, tres belle. En het blijft Kaiserwetter de komende dagen. Voor een weerman is het erg saai.

We beginnen dit bericht met de pluim, prikpunt Tirol. Als we naar de onderste as kijken, de x-as, dan zien we de komende dagen geen enkel neerslagsignaal. Alleen vandaag zien we een kleine hobbel. Dat komt door een uitermate zwakke storing die afgelopen nacht is overgetrokken. De bewolking daarvan is vanochtend nog aanwezig maar in de loop van de dag zal de zon er steeds beter doorheen komen. Maar de rest van de week is het kurk droog. Pas volgende week zaterdag nemen de neerslagsignalen toe maar komt er ook heel veel spreiding in de pluim. Al is de trend wel dat het eindelijk wat koeler wordt.

Het zwakke front, het hobbeltje in de pluim dat vandaag de bewolking veroorzaakt, is nog net op de frontenkaart van vandaag te zien als de paarse lijn die over het oosten van Oostenrijk sleurt. Het verplaatst zich langzaam richting het oosten. Vanuit het westen komt de zon steeds meer tevoorschijn en in de middag is het overal zonnig. De temperatuur is nog gematigd maar gaat wel omhoog.

Alles heeft te maken met een koude zone die richting het oosten koerst. De stroming is west/zuidwest en daar komt zachtere lucht vandaan. Maar ook kurkdroge lucht. En dat is echt super gunstig omdat de zogenaamde dauwpunten erg laag blijven. De temperaturen gaan omhoog maar de sneeuw smelt nauwelijks. De sneeuw sublimeert. Door de droge lucht transformeert het rechtstreeks van vast naar gas. Geen pap op de pistes en de zon heeft nog niet heel veel kracht. In maart zouden zulke omstandigheden funest zijn voor de sneeuwkwaliteit maar nu niet.

En zondag plakken we er wederom zo’n dag aan vast. En op maandag, wel iets meer hoge bewolking doordat fronten ten noorden van de Alpen langs schuren en op dinsdag en op woensdag …..

Het wordt wel wat milder in de loop van de week maar de condities zullen echt geweldig zijn. Dus ben je fervend skiër of boarder, heb je de mogelijkheid om vrij te nemen, twijfel niet, pak je spullen en reis richting de sneeuw.

De zon voert de boventoon. Zou de zonnegod de winter verstopt hebben? Zolang de hogedrukgebieden zich blijven ophouden in de buurt van de Alpen komt er van winter in west Europa niet veel terecht en blijven de sneeuwdumps uit. Ook op de lange termijn voorzie ik weinig verandering. Volgend weekend wellicht weer wat verse sneeuw en ook een koelere trend. Dat kan morgen of overmorgen zo maar anders zijn en daar zal Jeroen jullie dan over informeren de komende dagen.

Kaprun Kitzsteinhorn Super pistesNog eentje om af te sluiten. Issie lekker of issie lekker.

Fijn weekend.

Ronaldo

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht