De kortste gondel van de Alpen staat in…

12er Express

Het is een simpele vraag, maar de kortste gondel van de Alpen staat in…

Google biedt niet echt uitkomst, een van de eerste verwijzingen is een 8 persoonsgondel in Lermoos. Bij de oefenweide in Lermoos staat de L8 Family Jet, deze uit 2012 is “maar” 360m lang.

Maar het antwoord ligt wel in Oostenrijk, alleen iets van 3 uur rijden vanaf Lermoos in Oostelijke richting. Het is de 12er Express in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, deze is sinds 2016 in gebruik.

De 12er Express is met zijn 236 m een stuk korter dan die in Lermoos.

Onderaan de Westgipfel bij het dalstation van de Oberschwarzachlift staat de 12er Express, de door Doppelmayr gebouwde 10 persoonslift eindigt naast Sporthotel Karl-Renner. Dankzij deze lift hoefde je niet meer van de Westgipfel naar de Zwölferkogel te lopen of andersom.

De bouw van een gondel op zo’n korte afstand is in eerste instantie heel raar, maar dit heeft alles te maken met de veiligheid. De regels in Oostenrijk zijn duidelijk, in Oostenrijk mogen niet zomaar stoeltjesliften worden gebouwd boven straten. Het kan wel, maar dan moet er boven iedere straat een groot net worden gehangen. Dan is dus een gondel veel makkelijker te bouwen.

Bijkomend voordeel zijn de skiklasjes. De leraar of lerares kan nu met de groep in een gondel stappen zonder iedere keer te vragen aan een volwassenen om een kind mee te nemen.

Er zijn kortere liften

Ja dat klopt maar dat betreft alleen sleepliften, rolbanden enzovoorts, maar geen gondel zoals de 12er Express. Op een korte afstand bij b.v. een oefenweide is een sleeplift of een loopband goed genoeg en goedkoper. Maar veiligheid staat altijd voorop.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft 2 facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×