De kortste gondel van de Alpen staat in…

12er Express

Het is een simpele vraag, maar de kortste gondel van de Alpen staat in…

Google biedt niet echt uitkomst, een van de eerste verwijzingen is een 8 persoonsgondel in Lermoos. Bij de oefenweide in Lermoos staat de L8 Family Jet, deze uit 2012 is “maar” 360m lang.

Maar het antwoord ligt wel in Oostenrijk, alleen iets van 3 uur rijden vanaf Lermoos in Oostelijke richting. Het is de 12er Express in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, deze is sinds 2016 in gebruik.

De 12er Express is met zijn 236 m een stuk korter dan die in Lermoos.

Onderaan de Westgipfel bij het dalstation van de Oberschwarzachlift staat de 12er Express, de door Doppelmayr gebouwde 10 persoonslift eindigt naast Sporthotel Karl-Renner. Dankzij deze lift hoefde je niet meer van de Westgipfel naar de Zwölferkogel te lopen, of andersom.

De bouw van een gondel op zo’n korte afstand is in eerste instantie heel raar, maar dit heeft alles te maken met de veiligheid. De regels in Oostenrijk zijn duidelijk, in Oostenrijk mogen niet zomaar stoeltjesliften worden gebouwd boven straten. Het kan wel, maar dan moet er boven iedere straat een groot net worden gehangen. Dan is dus een gondel veel makkelijker te bouwen.

Bijkomend voordeel zijn de skiklasjes. De leraar of lerares kan nu met de groep in een gondel stappen zonder iedere keer te vragen aan een volwassenen om een kind mee te nemen.

Er zijn kortere liften

Ja dat klopt maar dat betreft alleen sleepliften, rolbanden enzovoorts, maar geen gondel zoals de 12er Express. Op een korte afstand bij b.v. een oefenweide is een sleeplift of een loopband goed genoeg en goedkoper. Maar veiligheid staat altijd voorop.

Ski Outlet Logo

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Instagram Banner

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht