Extreme kou komt Oostenrijk binnen, ga niet de gletsjers op!

Choralpe deze namiddag

Een mooie (tenminste als je boven de 1700m zat) maar ijzig koude dag komt ten einde. Op 1800 meter was het deze middag -10C bij een soms stevige zuidoostelijke wind. In de dalen was het daarentegen bewolkt en mistig, maar ook koud met temperaturen dik onder nul. En op een aangenamere zaterdag na, komt er nog veel meer kou richting Oostenrijk. Zoals we al eerder hadden gezegd, het wordt extreem koud! ADVIES: blijf maandag, dinsdag en woensdag onder de 2500 meter, vermijd gletsjergebieden. Hier gaat het -30C vriezen overdag.

Vandaag waren dit de temperaturen op 1500 meter hoogte, boven de Oostenrijkse Alpen rond de -8C. Al aan de koude kant voor eind Februari. Maar wie verder Oostelijk kijkt, ziet nog extremere kou klaar liggen. De kou die op hoogte weliswaar nu komt en uitbreekt hebben we nog maar zelden eerder gezien. Zelfs midden in de winter is dit een unieke situatie die zelden voordoet. Ter vergelijking, de laatste keer met vergelijkbare temperatuurwaarde’s was februari 2012. En voor deze uitbraak in 2012, zullen we echt terug moeten naar de vorige eeuw. En zelfs toen was het zeldzaam.

En na het weekend, vooral de periode van maandag tot en met woensdag, herhaaldelijk -15C tot -20C op 1500 meter overdag! En kijk eens hoe heel Europa de kou induikt, zelfs tot ver op de Oceaan komt deze koudere bovenlucht. Direct aan de grond, zoals in Nederland of België, valt de kou relatief gezien dan nog mee. Oke het vriest ook overdag, maar de hogere delen van Europa krijgen echt een fikse stoot.

Ga vooral van maandag tot en met woensdag niet de gletsjers op, dit is de temperatuur op 2700 meter hoogte, -24/-26. Gletsjer gebieden die tot 3300 meter gaan kunnen reken op temperaturen tot zeker -30C. En dat overdag! Onderkoeling is zo opgelopen, daarnaast staat er ook nog eens een harde oostenwind. In stoten tot 50 of 60km/u. Brrrr….

Maar voordat de kou echt doorbreekt kunnen we genieten van een aangenamere zaterdag. De wind zwakt af en een groot deel van Oostenrijk komt de zon erbij. Wel is er veel mist en lage bewolking in de dalen aanwezig, waarvan de bovengrens tussen de 1400 en 2000 meter komt te liggen. Mogelijk brand deze niet overal weg, waardoor het in de dalen grijs blijft. Bijvoorbeeld in het Unterland van Tirol, hier kan het best morgen wel eens grijs blijven.

En vergelijk dan eens de temperaturen voor maandag met die van morgen, het is zwaar bewolkt en van tijd tot tijd valt er wat sneeuw. In het Oosten kan het zelfs stevig doorsneeuwen, daarbij temperaturen ver onder nul. Dit zijn waarden voor de lagere dalen. Op 1500 meter is het -18C en op 2700 meter -25C. Op de hoogste toppen -30C. Daarbij staat er een harde tot stevige oostenwind.

Zullen we de kou in de nachten maar vergeten?

Dit zegt meer dan genoeg, kijk dus goed uit de komende dagen. Later komende week wordt het gelukkig weer zachter. Mogelijk zelfs met een föhn en wat meer lenteachtige temperaturen, maar exacte details zijn nagenoeg nog niet bekend.

Kijk goed uit de komende dagen!

Jeroen Elferink

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht