Kou en sneeuw op komst met dalende sneeuwgrens
Kou en sneeuw. Gisterochtend, net voor zonsopkomst. De Zeller See met de lichtjes van Zell am See en op de achtergrond de Kitzsteinhorn. De gletsjer is inmiddels open voor het winterseizoen maar heeft het de laatste tijd zwaar gehad met de hoge temperaturen. Nog 2 dagen moet “de Kitz” even doorbijten want vanaf maandag komt er flink koudere lucht richting Oostenrijk. Het gaat mij echter te ver om nu al van een “Wintereinbruch” te spreken. Het is slechts eind oktober en van een echte winteruitbraak kan echter nog geen sprake zijn. Maar dat het kouder wordt staat zo goed als vast.
Morgen en zondag is het nog genieten van 2 dagen nazomer. Oostenrijk ligt onder de vleugels van een continentaal hogedrukgebied en de lucht die aangevoerd wordt is zuid- tot zuidwest. En vanuit het zuiden komt nu eenmaal de warme lucht. 22°C tot wellicht 25°C is zeker nog mogelijk. Maar vanuit het noorden komt de koude lucht opzetten en dat wordt deze week met glans gewonnen door de noorderwind. De stroming veranderd 180 graden door een enorme hogedrukblokkade boven de oceaan.
De uitgangspositie is treffend. Veel lagedruk boven de oceaan en een krachtig hogedrukgebied boven het continent. Er wordt daardoor een zuidwestelijke stroming op gang gehouden. Maar het lagedrukgebied nabij de Azoren heeft sub-tropische kenmerken. Dat betekent dat er op grote hoogte veel warmte wordt vervoerd en dat is juist de basis voor een krachtig hogedrukgebied die zich boven de oceaan gaat nestelen. De zogenaamde oceaanblokkade.
Op zondag is de blokkade dan al zo goed als voltooid waardoor het stromingspatroon volledig veranderd is. Boven west Europa gaat de stroming van het warme zuidwesten naar het koude noordwesten. De onderstaande animatie geeft dat mooi weer. Het is de afwijking van de temperatuur op neushoogte ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Kijk eens wat er gebeurd.
Van warm naar koud. De temperaturen gaan dik 15°C onderuit. In de bergen gaat de vorst heersen en in vele dalen kan in de loop van de week ook wel eens wat sneeuw gaan vallen.
Kou en sneeuw
De sneeuwvalgrens duikt van 2500 meter op maandag naar +/- 800 meter in de loop van dinsdag en woensdag.
Dan gaat de neerslag in de loop van maandag langzaam over van regen in sneeuw zodra de vorstgrens alsmaar daalt. En hebben we in sommige dalen een temperatuur die niet hoger komt dan een graad of 5……….of wellicht nog lager.
Het hogedrukgebied stuwt de koude lucht richting de Alpen en het Lagedrukgebied, dat boven de Middellandse Zee is ontstaan, zuigt de koude lucht ook nog eens aan. Het lagedrukgebied zorgt ook nog eens voor een neerslag intensiviteit. De oostelijke Alpen kunnen daardoor wel wat meer neerslag ontvangen.
Eerder deze week zagen we de neerslaghoeveelheden de pan uitstijgen met meer dan een halve meter en op sommige plaatsen meer dan een meter neerslag. Omdat er in eerste instantie ook regen bij zat zou dat dan op een sneeuwlaag van +/- 40 centimeter uitkomen. Dat is nu wel helemaal uit de kaarten. In de laatste berekeningen is de neerslag gedecimeerd. Neerslag is ook de meest lastige parameter om goed te voorspellen. Niet zozeer de timing maar meer de hoeveelheid. Laten we uitgaan van een centimeter of 20. In de bergen uiteraard meer.

Prikpunt Zell am See Kaprun
Kijkend naar de pluim is alles zo goed als zeker tot en met woensdag. Na woensdag lopen de leden van de pluim uiteen en neemt de onzekerheid toe. Koude lucht is onderweg maar is het een blijvertje? We blijven de kou en sneeuw volgen de komende dagen.
Fijn weekend!
Ronaldo Wilbrink