Kou-uitbraak met sneeuw onderweg


Het sterk wisselvallige weerbeeld van de afgelopen weken bereikt deze dagen in Oostenrijk zijn climax. Want een krachtig lagedrukgebied boven Denemarken gaat voor een zeer turbulente 48uur zorgen. Eerst krijgen we een vlaag warmte gevolgd door een forse kou-uitbraak met uiteindelijk in de bergen sneeuw.

Ondanks dat een koufront heel dichtbij is, stroomt er vanavond warmere lucht Oostenrijk binnen. De vorstgrens stijgt van 2200m deze middag naar 4000m komende nacht. Het komt dus tot dooi in de gletsjers.

Morgenochtend is de kern van het lagedrukgebied opgeschoven richting Zweden waardoor het koufront een beetje gekanteld is. Hierdoor ontstaat een lichte fohn in Voralberg, Tirol en Salzburg. Richting het Oosten stroomt zelfs mediterraanse warme lucht binnen en in Wenen wordt het dus nog zomers warm met 26 graden. Echter het koufront begint toch dichterbij te komen en in Voralberg is het al voor de middag bewolkt. Er staat een harde tot stormachtige wind die op de toppen snelheden tot over de 100km/u kunnen aannemen.

In de middag neemt de bewolking verder toe en in het Westen begint het te regenen en ook afkoelen. Het verschil tussen West en Oost wordt dan snel groter, want in Wenen kan het nog 28 graden worden terwijl het in Voralberg en Tirol al snel tot onder de 10 graden afkoelt. In de loop van de middag trekt het regengebied verder zuidoostwaarts.

En terwijl je aan het eind van de middag nog met een korte broek aan de Neusiedlersee kunt zitten, begint het in het Westen boven de 1200 meter te sneeuwen! Dit betekend dat ook enkele dalen en vrijwel alle bergpassen wit zullen worden. De sneeuwval houdt enkele uren aan maar zeker niet de hele nacht. Hierdoor zijn de hoeveelheden tussen de 1200 en 2000 meter relatief gering (5 tot 10cm), hierboven (de gletsjers) kan er 20 cm tot maximaal een halve meter sneeuw vallen.

In de nacht ligt het regen en sneeuwgebied over het Zuiden van Oostenrijk en klaart het in het Noorden weer op. Onder een helder hemel komt het tot uitgebreide nachtvorst.

Na een turbulente donderdag kunnen we vrijdag even tot rust komen. De stormachtige wind is gaan liggen en de regen/sneeuw gebieden zijn doorgeschoven richting het voormalige Oostblok. Een zeer zwak tussen hoog zorgt voor rustig en relatief zonnig weer. Na het oplossen van wat ochtendmist breekt de zon goed door. Maar we zitten in de koude lucht wat betekend dat het nergens 20 graden wordt. In de loop van de dag wordt het opnieuw bewolkt maar het blijft nog droog.

Ook zaterdag zitten we in de koele lucht, de wind waait uit het Noorden en een nieuw regen/sneeuw gebied trekt over. Onder de 1700 meter volgt een kledder natte zaterdag met veel regen, hierboven valt sneeuw. Op de gletsjers kan er nog eens 10 tot 20cm bij komen. Goed nieuws voor de gletsjers en de skigebieden zoals Kaprun of Hintertux.

Na zaterdag is de prognose nog enig zins onzeker. Maar de kans op aanhoudende sneeuwval boven de 1200 meter stijgt wel. Het blijft in ieder geval tot zeker woensdag nog koud met een vorstgrens die sowieso onder de 2000 meter blijft liggen!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...