Kou-uitbraak met sneeuwval dit weekend

Westendorf sneeuwdump 30 cm 13 oktober 2021

Vroege winterse omstandigheden zijn onderweg

Kou-uitbraak met sneeuwval dit weekend

Van nazomer is vanaf vandaag absoluut geen sprake meer Oostenrijk. Een storing zorgt voor bewolkt en soms regenachtig weer, vooral later vandaag vallen er stevige buien. Uiteindelijk volgt een koufront dit weekend met een heuse kou-uitbraak en sneeuwval voor de bergen. De sneeuwgrens zakt zondagochtend soms naar 1400 tot lokaal 1200 meter.

Een koufront zorgt vanavond voor buien en een dalende sneeuwgrens

Vandaag ligt een zwabberend front stationair over Oostenrijk. Het is de hele dag bewolkt en verspreid over het land komen regenbuien voor. Vooral vanmiddag activeren de buien, deels door dagelijkse gang. Maar ook omdat een actief koufront vanuit Duitsland volgt. Tussen de buien door wordt het nog maximaal 19 graden in Vorarlberg tot 24 in het zuiden. Daarbij staat eerst nog weinig wind, maar uiteindelijk draait deze naar het noorden. Vanmiddag ligt de sneeuwgrens nog rond 3100 meter, later vanavond daalt deze naar 2400 of 2300 meter.

Morgen ligt Oostenrijk al in de eerste portie polaire lucht. Het is al verder afgekoeld en nergens bereiken we meer de 20 graden. Daarbij is het de hele dag aanhoudend bewolkt en valt er vooral over de zuidhelft veel regen. De sneeuwgrens ligt daarbij rond de 2400 meter, wat nog niet bepaald laag is. Maar tegen de avond volgt een tweede front vanuit het noorden waarmee de kou-uitbraak echt vorm begint te krijgen. Koudere lucht stroomt binnen en morgenavond begint de sneeuwgrens te zakken naar 1500 meter.

Zaterdag is het dan bewolkt langs de noordkant met de hele dag regen buien. Vanaf 1500 meter is dit sneeuw, waardoor het hier een mooi winterwonderland wordt. In de dalen is en blijft het vooral regen en ligt de temperatuur tussen de maximaal 5 en 10 graden. Kortom een waterkoude dag want de noordenwind is straf, meest matig tot vrij krachtig in de bergen. Zaterdagavond volgt de koudste fase van de kou-uitbraak. Met buien en minder wind kan de sneeuwgrens naar 1400 tot lokaal 1200 meter zakken. Hiermee worden dorpen zoals Gerlos maar ook Sölden tot in het dal wit.

Zondag ontwaakt een groot deel van Oostenrijk in een winterwonderland. Tenminste vanaf 1200 tot 1400 meter is het mooi wit, hieronder blijft het nog groen. Op veel plaatsen is dan inmiddels 20 tot regionaal 40 centimeter gevallen. Mogelijk hebben loofbomen het zwaar met de sneeuw, omdat het blad nog in de bomen zit. Zondag overdag is het lange tijd droog, maar tegen de avond volgt een volgend front vanuit het noorden. Een klassieke nordstau dus in september.

Ook de nieuwe week start koud en winters. Een overgang naar significant warmer weer wordt tot zeker woensdag nog niet verwacht.

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Chalet.nl grote banner 900-600

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...