Kou-uitbraak tijdens het weekend

In de bergen stond gisteren een harde storm wind zoals hier in Westendorf

Kou-uitbraak tijdens het weekend
De laatste dagen viel er geregeld verse sneeuw, ook stond daar veel wind bij. Vandaag is het rustiger maar ook een tikkeltje zachter. Toch probeert koning winter het toch nog eventjes want tijdens het weekend verwachten we een (kortstondige) kou-uitbraak!

Vanmorgen vroeg valt er in Tirol en het Salzburgerland af en toe lichte sneeuw of regen onder de 1000 meter. In de loop van de ochtend wordt het overal droog en vanmiddag breekt de zon door. Als eerste in Karinthië, later ook in het Salzburgerland. De tweede middaghelft verloopt in heel Oostenrijk zonovergoten. Het is mooi kaiserwetter maar een tikkeltje mild. De vorstgrens stijgt naar 1500 meter.

Verwachting voor morgen, donderdag

Morgen start de dag in heel Oostenrijk zonnig. Na een koude nacht in de dalen loopt het kwik snel op. Overal tot 1700 meter gaat het dooien. Wel volgt er vanuit Zwitserland meer bewolking en de middag verloopt dan ook grotendeels bewolkt in het westen en oosten. De meeste ruimte voor de zon zien we morgenmiddag in Oberösterreich en Steiermark. De meeste bewolking juist in Vorarlberg. Met een westenwind wordt het tamelijk zacht.

In de nacht naar vrijdag trekt een koufront over en vrijdag is het een stuk koeler. De wind is naar het noordwesten en gedraaid en de kou-uitbraak is begonnen. Vrijwel de hele dag valt lichte sneeuw langs de noordkant met een sneeuwgrens die tot dalniveau zakt. Maar aan de zuidkant blijft het droog. Opnieuw zijn de hoeveelheden beperkt.

Klik op de afbeelding om de animatie te laten lopen

Het gehele weekend staat in teken van de kou-uitbraak. Het is koud winterweer met een wind die naar het oosten waait. Met veel bewolking en lage temperaturen gaat het verder. Want op 1500 meter ligt het kwik overdag rond de -10 en tijdens opklaringen in de nacht kan het streng vriezen. De snijdende wind maakt het voor het gevoel nog kouder. Deze weersituatie hebben we helaas maar weinig gezien dit jaar.

Maar na het weekend al keert het mildere weer terug. Daarmee is de kou-uitbraak van relatief korte duur.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Corona Reis Certificaat vanaf 17 feb 2022

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...