Koud en kil aprilweer

Vandaag is het duidelijk koeler weer dan de afgelopen dagen. De wind is naar het oosten gedraaid en koele maar vochtige lucht trekt Oostenrijk binnen. Met amper zon en veel bewolking wordt het 5 tot 13 graden. Uit de bewolking valt wat regen en boven de 1500 meter valt sneeuw. Later aan het eind van de middag zakt de sneeuwgrens naar 1300 meter.

Het koude aprilweer verscherpt morgen. De luchttoevoer komt regelrecht uit het nog koude Rusland. Hierdoor zakt de sneeuwgrens van west naar oost richting de 1200 tot 600 meter! Tot in vele dalen vallen dus sneeuwvlokken. Maar tot grote hoeveelheden komt het niet. Alleen op de typische stuwlocaties kan nog 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen. In de diepere dalen is het kil en vochtig. De stormachtige oostenwind maakt het voor het gevoel niet veel beter.

Vrijdag wordt de koudste dag. In de ochtend ligt de sneeuwgrens tussen de 800 en 300 meter. Tot in de meeste dalen kan het dus winters ogen. In de middag stijgt de temperatuur moeizaam, alleen in Tirol en Vorarlberg zijn dubbele cijfers mogelijk. Samen met de harde tot stormachtige oostenwind lijkt het eerder november dan april.

Ook de zaterdag verloopt nog koud. Het is 10 tot 15 graden te koud voor half april. Er zijn meer opklaringen maar hierdoor zijn de nachten ook kouder. Het kan in sommige dalen matig vriezen.

De dagen die volgen zijn in detail nog onzeker. Op een serieuze weersverbetering moeten we nog zeker tot halverwege de nieuwe week wachten. Daarmee is het typisch aprilweer met in 1 maand alle seizoenen.

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...