Koud en kil weer, met regelmatig sneeuwbuien

Afgelopen nacht en ook deze ochtend zorgde een Nordstau voor aanhoudende sneeuwval aan de Alpen-noordkant. Verspreid viel er 10 tot 25cm! Maar de Nordstau bracht niet alleen een extra hoeveelheid sneeuw, nee ook de kou werd aangescherpt. Er volgen een aantal bitter koude dagen…

Na de laatste sneeuwbuien van deze middag, volgen er komende avond en vooral nacht flinke opklaringen. Het koelt hierdoor flink af, in besneeuwde dalen daalt het kwik naar de -10C, met uitschieters rond de hoofdkam van -20C! In het Flachland vriest het ook matig met gemiddeld -5C.

Morgen volgt een bewolkte en kille dag. In het Noorden kunnen er enkele sneeuwbuien vallen, maar grote hoeveelheden worden vooralsnog niet verwacht. Het is koud, met in de diepste dalen temperaturen rond of net onder nul. Op 1000 meter ligt het maximum rond de -7C en op 1500m zelfs -10C. Daarbij staat er een stevige Noordoostelijke wind.

In het weekend verandert er maar weinig aan dit scenario. Het Noorden blijft gevoelig voor enkele sneeuwbuien of buitjes, verder blijft het aan het bewolkte kant. Aan de temperaturen verandert er maar weinig. Alleen de zondag kan wat zonniger uitpakken, maar het blijft goed aankleden. Op de gletsjers tussen de 2500 en 3000m vriest het overdag 18 graden.

Pas na het weekend krijgen we weer te maken met nieuwe serieuzere sneeuwbuien. Vermoedelijk valt er weer 10cm bij, en zo wordt de sneeuwlaag langzaam dikker en dikker.

Pas vanaf dinsdag wordt het weer wat zachter. Maar een flinke dooi komt er niet aan, want de laatste weerkaarten laten later in de nieuwe een uitbraak van sneeuwbuien en kou zien. We gaan het volgen!

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...