Koud en zonnig winterweer opkomst

Koud en zonnig winterweer opkomst

kf

Vandaag stroomt dan eindelijk de verwachtte koude lucht Oostenrijk langzaam binnen. Vanmiddag was dan ook vanuit de ruimte de voorste begrenzing van de koude lucht prachtig zichtbaar met een lang gerekt koufront. Helaas is het koufront niet enorm actief en valt er weinig neerslag tijdens de overgang naar de koudere luchtsoort.

tcdc_16112815_16112700

Vanavond en vannacht is het zwaar bewolkt en vooral in het noorden van Tirol en het Salzburgerland kan er een klein beetje sneeuw tot in de dalen vallen. Meer als 5 centimeter verwacht ik niet, maar genoeg voor mooie witte beelden. Morgen overdag klaar het al snel op en zien we overal in Oostenrijk de zon weer. Het is voelbaar koud en de temperatuur stijgt maar met moeite. Boven de 1000 meter blijft het gewoon de hele dag vriezen. en kunnen de sneeuwkanonnen hun werk doen ! ?

tmin_16112906_16112700

Maar dan volgt een hele koude nacht. In de meeste dalen tussen Voralberg en Karinthië zakt als de zon onder is de temperatuur gigantisch. Het gaat streng vriezen, -8 tot -14, ook in de dalen waar geen sneeuw ligt. In dalen met een sneeuwlaagje kan het zelfs nog verder afkoelen. De sneeuwkanonnen kunnen hun werk gaan doen.

We blijven tot woensdag in de stabiele en koude lucht, overdag schijnt (op wat hardnekkige mist in enkele brede dalen na) de zon uitbundig en s avonds koelt het flink avond.

kf3

Kijken we richting het einde van de week, begin december, zien we nog altijd de volgende koude uitzakking vanuit het Noorden. Vrijdag waren er goede kansen dat bijbehorende neerslag ( = sneeuwval) ook Oostenrijk kon gaan aandoen. Vandaag is die kans helaas gezakt …

kf4

Ook als we kijken naar de pluimverwachting zien we de kansen geminimaliseerd. Ik geef het 30% kans dat we begin december sneeuwval zien in Oostenrijk. Ook de eerste week van december, in ieder geval tot/rond 10 december, zie ik momenteel geen sterke sneeuwsignalen. Oostenrijk houdt teveel invloed van een hogedrukgebied dat in de buurt ligt.

Kortom de komende dagen kunnen de sneeuwkanonnen weer goed brullen! Het is dan ook heerlijk koud en zonnig winterweer. De komende 2 weken zullen we vaak de zon zien en op heldere nachten kan het stevig blijven vriezen, in ieder geval wordt het niet warm. En dat is best goed nieuws want dan kan de vorst goed de grond inkruipen. Zo kan als de sneeuw komt het meteen goed blijven liggen en stabiele basis vormen voor de winter.

Fijne week !
Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht