Koud, geleidelijk zachter op warmtefront
/2 Reacties/in Het weerbericht is van toepassing op de Kitzbüheler Alpen /door eric kromhout
Koud, geleidelijk zachter op warmtefront
/2 Reacties/in Het weerbericht is van toepassing op de Kitzbüheler Alpen /door eric kromhout
Warmtefront leidt zachtere weerfase in.
Vannacht kon het onder een heldere hemel en met het wegvallen van de wind in Tirol en Salzburg flink afkoelen en vroor het op uitgebreide schaal licht tot matig. In de hogere dalen en bergen werd strenge vorst genoteerd. Nog veel kouder werd in de hoger gelegen dalen. Topper was vannacht de Funtensee (1600m) alwaar het kwik boven tot maar liefst 26 graden onder nul daalde. Ter vergelijk de Zugspitze kwam niet veel verder dan 12 graden vorst.
Vandaag start de dag nog met zon maar wolkenvelden die vanuit het noordwesten binnentrekken doen weinig goeds vermoeden. De bewolking hangt samen met een zwak warmtefront (occlusie) die richting de Alpen trekt en wat zachtere en ook vochtigere lucht in zijn bagage heeft. Morgen en overmorgen komen we meer onder invloed van een tussenhoog en draait de wind naar west en op vrijdag naar zuidwest. Dit is dan tevens de inleiding voor een Südföhnfase die vermoedelijk tot zondag zal aanhouden en vooral aan de Alpennoordkant voor een markante thermische opleving gaat zorgen.
Zo zullen de temperaturen zaterdag op 1400 tot 1500 meter zijn opgelopen tot 4 a 6 graden in de plus, een verschil van maar liefst 12 graden met vandaag. Zondag beëindigt een opkomend koufront de Föhnfase en gaan de temperaturen weer terug naar normale waardes rond deze tijd van het jaar (rond het vriespunt op 1500 meter). Veel neerslag wordt er zondag- maandag niet verwacht omdat het koufront behoorlijk verpieterd door nieuwe luchtdrukstijgingen. Begin volgende week verandert er niet veel en waarschijnlijk hebben we met tussenhoog invloed te maken met rustig weer. Wolkenvelden en zon lossen elkaar af en de temperaturen kunnen weer ietsjes winst pakken.
Vanaf het midden van de week gaat de Atlantische Oceaan weer een tandje hoger schakelen en als het aan het Amerikaans weermodel (GFS) ligt krijgen we vanaf woensdag te maken met een klassieke Nordweststau situatie. Het Europese model gaat daar nog niet helemaal in mee maar ook hier zien we dat een volgend koufront donderdag voor een weersverslechtering zal gaan zorgen. In een volgende update dan meer over deze ontwikkelingen!