Genieten van koud kaiserwetter, weekend warmer

Wat een heerlijke beelden! Het is koud en alle skigebieden zijn prachtig wit, vooral de verwachte hotspots hebben de ruime meter sneeuw ontvangen zoals in Obertauern. En na alle sneeuwval wordt het de komende dagen heerlijk zonnig. We kunnen gaan genieten van een paar mooie maar toch zéér koude dagen.

Vandaag zien we zonnige condities in Vorarlberg en Tirol, hier Kaiserwetter. Meer bewolking treffen we in het Salzburgerland. Verder oostwaarts vallen er nog altijd felle sneeuwbuien waarbij er lokaal nog 10 centimeter kan vallen, de hoofdstad Wenen wordt ook wit. Later vandaag wordt het op de meeste plaatsen droog en breekt steeds vaker het wolkendek

Morgen, na een erg koude nacht met strenge vorst, zien we veel zon in Voralberg, Tirol het Salzburgerland en Noordelijk Stiermarken. In de lagere delen van Oostenrijk domineren lage wolkenvelden en mist, maar in de bergen is het prachtiger kaiserwetter. Het is koud met op 2000 meter een middagtemperatuur van onder de -10 graden. De harde naar het Oosten draaiende wind maakt het voor het gevoel nog veel kouder.

Nog tot zeker zondag blijft Oostenrijk in de koude lucht, een hogedrukgebied boven Scandinavie zorgt voor een constante aanvoer. Het blijft tot in de diepere dalen constant vriezen. De nachten zijn soms flink koud met minimum’s van 15 tot 20 graden onder nul. Ondertussen neemt de druk vanaf de oceaan verder toe. Het hogedrukgebied wil helaas niet hechten aan een ander hogedrukgebied boven de Azoren, waardoor een steevaste blokkade niet vormt. Dit is jammer want anders hadden we een aanhoudende aanvoer van constante koude lucht.

En het koude weer met kaiserwetter in de bergen wordt ingeruild voor een meer warme oceaanstroming. Zondag is een omslagpunt, met in de ochtend nog vorst maar tegen de avond al instromende mildere lucht.

En de laatste week voor de kerstvakantie lijkt zacht te verlopen, met toch wel af en toe flink dooiweer tot in de bergen. Maar gelukkig gaat het ensemble gemiddelde vanaf 20 december weer naar beneden en lijken er signalen te komen van een koudere periode rondom de kerst. Hopelijk zien we deze berekeningen steeds vaker terug en wordt het zeker. We gaan het volgen.

Eerst kaiserwetter!

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...