Koud winterweer met soms verse sneeuw

Dik pak sneeuw in Karinthië! Foto: Nicole Kanders

Koud winterweer met soms verse sneeuw
Vandaag is het bitter en koud winterweer in Oostenrijk. Na de sneeuwval van gisteren, waarbij vooral in Karinthië een dik pak sneeuw viel, is het vandaag droger. Toch zijn er met een zwakke noordstuwing een paar sneeuwbuien mogelijk. Daarbij ligt de sneeuwgrens tot dalniveau. De vorstgrens ligt vanmiddag rond de 600 á 700 meter. Daarmee volgt een ijsdag in vele dalen. De bewolking blijft overheersen en op 1500 meter vriest het 8 graden. Aan de zuidkant kan de bewolking vanmiddag soms openscheuren en aan de Sloveense grens wordt het zelfs even flink zonnig.

Vanavond zijn er eerst opklaringen en kan het fors afkoelen, lokaal is strenge vorst mogelijk. Maar tijdens de tweede avondperiode en in de nacht neemt de bewolking toe. Vanuit het westen nadert een zwakke sneeuwstoring en in de late nacht begint het stevig te sneeuwen in Vorarlberg.

Morgenochtend ligt de zone met sneeuw over Tirol. Ook hier kan het enkele uren stevig doorsneeuwen. Het is nog altijd koud winterweer met temperaturen die deze ochtend tot op dalniveau onder nul liggen. Tegen de middag trekt de sneeuwval door naar het oosten maar verliest snel aan kracht. Het gebied verpieterd en in het uiterste oosten en zuiden blijft het helaas droog. Vanuit het westen klaart het op en volgt een bitterkoude nacht. Gelukkig ligt er in het zuiden al wel flink wat sneeuw dus hier zullen ze vooralsnog niets te kort komen. Maar het oosten is nog nagenoeg groen.


Woensdag volgt een volgende sneeuwfront vanuit het zuidwesten. In Vorarlberg sneeuwt het al vanaf het middaguur maar overige deelstaten moeten nog wachten tot de avond. Na een bewolkte dag begint het ook in Karinthië en Tirol tijdens de namiddag te sneeuwen. De sneeuwval houdt de hele avond aan maar opnieuw blijft het oosten droog. In de nacht zijn er enkele opklaringen.

Sneeuwverwachting voor de komende 4 á 5 dagen

Donderdag is het dan eindelijk de beurt aan het oosten en kleurt heel Oostenrijk wit. De dagen daarna blijft het koud winterweer met soms opnieuw sneeuwval. De langere termijn laat mooi kaiserwetter toe. We gaan het volgen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...