Koud winterweer, het lijkt wel december

Hierboven is de actuele situatie in Europa zichtbaar, Oostenrijk ligt vandaag nog net in de aanvoer van milde lucht uit het zuiden. Maar een groot deel van Europa gaat gebukt onder extreem lage temperaturen. De winter komt spectaculair terug in Europa, met temperaturen die 10 tot 20 graden onder de norm voor midden maart liggen. Ook in Nederland is de winter vandaag helemaal terug, het was nog nooit zo laat in het jaar zo koud. We maken zelfs kans op de meest late ijsdag (1 etmaal lang met <-0.1C) ooit in de Nederlandse weer-geschiedenis.

Terug naar Oostenrijk, deze ochtend is het in een groot deel van Oostenrijk nog mild met niet al te koud winterweer. De stroming is voornamelijk zuid tot zuidoostelijk. Maar in de loop van de dag neemt de bewolking snel verder toe en volgt er een sterke afkoeling vanuit het Noorden. Als eerste in Nieder- en Oberösterreich, met toenemende sneeuwkansen.

Tegen de avond is deze grens wat verder Zuidelijk getrokken, als laatste zijn Voralberg en Tirol aan de beurt. Hier kan de zaterdag nog mild verlopen, met zelfs wat föhn-achtige condities. Wat een schraal contrast is met het Oosten, hier trekt vanavond de wind verder aan en lopen de gevoelstemperaturen terug richting de -15C.

Morgen ligt de gevoelstemperatuur lokaal nog lager, in het Waldviertel kan het zelfs als -18C aanvoelen. Ondertussen verspreid de vorst zich verder Zuidwaarts. In de lagere delen van Oostenrijk komt het kwik al niet meer boven 0 uit.

Daarbij vallen er een aantal zwakke sneeuwbuien. Grote hoeveelheden worden niet verwacht, alleen in Voralberg kan nog 5 tot 10 centimeter sneeuw vallen. De kou verspreid zich steeds verder, waardoor het in de middag ook in Tirol op alle hoogtes begint te vriezen. Het lijkt wel december, waarbij het koude winterweer zich alleen maar verder verscherpt.

Maandag komt het bijna nergens meer boven 0, op veel plaatsen vriest het dus de hele dag door. Op 1500 meter is het kwik gezakt naar -10C tot -15C, ronduit koud. Goed inpakken dus! Zonnig winterweer is het trouwens ook niet, vooral van Voralberg tot het Salzburgerland kan er wat sneeuw vallen. En zo komt april langzaam dichterbij…

Ook na maandag blijft het koud, het wordt op hoogte zelfs nog kouder. De stroming is volledig geblokkeerd en koude polaire lucht zakt regelrecht op de Alpen af. De lucht is waarschijnlijk relatief vochtig van karakter, waardoor de sneeuwkansen zullen stijgen. De komende tijd dus nog geen lente, met verscherping van extreem winterweer.

Geniet dit weekend van de goede condities in Oostenrijk

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...