Koude nacht maar opnieuw zacht weer onderweg

Van zacht weer was gisteren absoluut geen sprake, in Mayrhofen viel de sneeuw tot 600m

Koude nacht maar opnieuw zacht weer onderweg
Opnieuw is zacht weer onderweg naar Oostenrijk. Maar voor het zover is mogen we even genieten van een koeler intermezzo. Gisteren nog viel er op veel plaatsen sneeuw tot 1000 meter. Maar lokaal viel de sneeuw zelfs nog lager, zoals in Mayrhofen. Door een isotherme opbouw van de atmosfeer kon de sneeuwgrens hier zelfs naar 600 meter zakken. Naast de lage sneeuwgrens viel er hogerop ook nog eens een dik pak sneeuw. Want op de gletsjers is er veelal 30 tot lokaal 60 centimeter poeder bijgekomen. Ook vandaag zou er nog wat sneeuw bij kunnen vallen en komende nacht kan het tot strenge vorst komen.

Vanmorgen zien we een tweedeling in Oostenrijk. Alles ten noorden van hoofdkam heeft te maken met wolkenvelden en winterse buien. Opnieuw kan daarbij sneeuw tot dal-niveau tussen zitten waarbij de sneeuwgrens grillig kan zijn. Tegelijkertijd is het aan de zuidkant droog met geregeld de zon erbij. Maar het is wel fris vandaag met een vorstgrens die rond de 1400 meter ligt, op 2000 meter hoogte vries het 4 graden overdag. Gedurende de dag wordt het wel droger aan de noordkant en uiteindelijk klaart het ook op.


Komende avond is het op veel plaatsen opgeklaard waardoor de temperatuur als een baksteen daalt. Zeker in de hogere dalen waar nog een sneeuwdek aanwezig is. Boven het sneeuwdek kan het tot strenge nachtvorst komen, regionaal -10 tot -16. Maar in sommige lagere dalen ontstaat ook mist en nevel. Als dit ontstaat dempt dit de minimumtemperatuur. Dit komt doordat lage bewolking en mist als een deken in bed werkt.

Morgenochtend starten we de dag met of veel zonneschijn of lage wolken en mist. De grootste kans op lage wolkenvelden en mist is weggelegd voor o.a. het Inntal en andere lage brede dalen. Gedurende de ochtend lossen mist en lage bewolking op en overal schijnt de zon. Vooral in de bergen is het prachtig winterweer met op de gletsjerpistes heerlijke omstandigheden. Op 2000 meter blijft het enkele graden vriezen, in de dalen wordt het maximaal 7 tot 12 graden.

Temperatuurafwijking komende week

Na het weekend wordt het opnieuw zacht. De wind verandert van richting en wordt zuidwestelijk. Uit deze hoek stroomt opnieuw zachte lucht over Oostenrijk. Van nieuw winterweer is absoluut geen sprake. Met veel zon en een föhnig weertype kan het in de dalen zomaar weer eens dinsdag of woensdag 15 tot 18 graden worden. Daarmee verdwijnt de vers gevallen witte goud als sneeuw voor de zon weg…

Jeroen Elferink-Ruijsch

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...