Na koude nacht volgt vandaag wat sneeuwval!

Het is lang geleden dat we in december z´n lange serie koude nachten hadden, ook afgelopen nacht daalde het kwik op veel plaatsen naar 15 tot 20 graden onder het vriespunt. Maar het was wel de laatste nacht in de serie, want een warmtefront zorgt ondertussen al voor lichte sneeuwval vanuit het Westen.

En dit warmtefront trekt vandaag richting het Oosten. Alles te Noorden van de hoofdkam krijgt te maken met enige tijd sneeuwval. Maar helaas brengt het warmtefront ook zachtere lucht mee, en kan onder de 1000 meter de sneeuw overgaan in regen. Hierbij is in de grote dalen ook grootschalige ijzel mogelijk. Kijk dus goed uit als je de weg opgaat. Op 1500 meter is het al een stukje warmer geworden, van een frisse minus 11 gisteren naar min 1 vanmiddag.

Maandag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, in het Westen kan het opnieuw sneeuwen en regenen. De bewolking blijft overal overheersen en zorgen voor slechte zichten in de bergen. Aan het eind van de ochtend kan het opnieuw in Vorarlberg en Tirol sneeuwen, waarbij de sneeuwgrens tussen de 1000 en 600 meter ligt. Met minus 3 graden op 1500 meter hoogte is het weer een tikje kouder geworden.

Dinsdag breekt het wolkendek en volgt een prachtige zonnige middag. Het is puur kaiserwetter en de hoogtestroming draait naar het Zuiden. Warme subtropische lucht vanuit Afrika wordt getransporteerd tot over Oostenrijk waardoor het milder wordt. Op 1500 meter hoogte ligt het kwik rond de 2 graden boven nul. Voor het eerst zullen de bomen groener worden.

Ook woensdag is het op veel plaatsen vrij zonnig, al trekken er soms ook wat dichtere sluierwolken over die het de zon moeilijk maken. Het is de zachtste dag van de week met op 1500 meter 3 of 4 graden boven nul. Gelukkig is het dauwpunt laag waardoor het niet hard smelt. In de nachten is vorst mogelijk waardoor sneeuwkanonnen aankunnen.

We blijven onder invloed van depressie’s vanaf de oceaan waardoor we donderdag te maken krijgen met een nieuwe storing. Vanuit het westen volgen sneeuwbuien waarbij de sneeuwgrens rond de 900 meter ligt, hieronder valt de neerslag in de vorm van regen.

Het weekend brengt onzekerheid waarbij we ook wat zorgelijke weerkaarten zien: regenbuien tot op de berg. Maar het is nog volledig onzeker en open. We duimen juist op veel sneeuw!

Jeroen Elferink

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×