Koude en sneeuwrijke lentestart


Koude en sneeuwrijke lentestart

Maart 2021 verloopt tot nu toe te koud en de komende dagen wordt dit gemiddelde nog verder naar beneden geschroefd. Morgen start tevens de lente en dit jaar start de lente bijzonder koud en sneeuwrijk. Na jaren met record zachte maart maanden en echte lente-starts, lijkt dit jaar de winter even van geen wijken.

Vandaag start de dag op de meeste plaatsen droog en stevige sneeuwbuien zijn er even niet te bekennen. Ook een groot deel van de middag is het overwegend droog met een mix van stapelwolken en zon. Maar tegen het eind van de middag volgt vanuit Duitsland een nieuw gebied met stevige sneeuwbuien. Vanavond vallen er aan de noordkant dan opnieuw enkele stevige sneeuwbuien, daarbij kan opnieuw een centimeter of 10 bijvallen. De sneeuwgrens ligt nog altijd onder de 400 meter en daarmee sneeuwt het dus overal. Aan de zuidkant blijft het opnieuw droog.

Ook morgen tijdens de lentestart is het koud. Met de nachtvorst viel het nog mee want het bleef op veel plaatsen bewolkt, maar op 1500 meter vriest het wel non stop -11 graden. Daarbij vallen vooral tijdens de ochtenduren nog enkele sneeuwbuien, tijdens de middag wordt het iets droger. In de nacht naar zondag gaat het vervolgens streng vriezen met -10 tot -20 graden.


En ook de dagen daarna blijft het te koud voor alweer eind maart. Het beloofde lenteweer is uitgesteld met enkele dagen want het hogedrukgebied dat mooi weer brengt blijft langer met de rug-as ten westen van Oostenrijk. Hierdoor blijft koude lucht aanwezig.


Maandag volgt zelfs een zwakke storing met aan de noordkant opnieuw sneeuwval. Hoeveel er precies kan vallen is nog gissen maar de berekeningen komen gemiddeld tussen de 5 en 25 centimeter uit. Niet bepaald weer wat je verwacht na de lentestart.

Medio komende week gaat het weerbeeld dan echt verbeteren en breekt de zon door. Pas tijdens het weekend zien we temperaturen die aan de lente doen denken.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Instagram Banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...